Tørretumbler: Dette tøj må du aldrig lægge i den

24. maj 2017 19:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Kan dette tøj tåle at komme i din tørretumbler? Det får du svaret på i denne artikel, der også giver tips og tricks til hvordan du får det mest ud af din tørretumbler.

Del:

En tørretumbler er den nemme og hurtige løsning til at få tøjet tørt efter vask. Men det er ikke alle typer tøj, der har godt af at komme i den varme maskine.

Det fortæller Vibeke Riisberg, der er lektor ved Designhøjskolen Kolding.

– Man skal undgå at putte uld og polyester i en tørretumbler. Ved uld risikerer du, at tøjet skrumper rigtig meget, mens du kan komme til at smelte dit polyestertøj, hvis du tørretumbler det ved høj varme, siger hun til Ritzau Fokus.

Polyester finder du i langt det meste sportstøj, og det kan altså ikke tåle de høje varmetemperaturer. I stedet kan du tørre polyester ved lavere temperaturer.

Nogle gange findes polyester også i bomuldstøj, hvor man blander de to typer fibre sammen. Her skal man især passe på at bruge tørretumbleren.

– Man kan blive snydt, hvis man bare putter tøjet i tørretumbleren i den tro, at det er en bomuldstrøje. Så er skaden sket, siger Vibeke Riisberg.

Tjek vaskeanvisningen

Hun fortæller, at tøjet kan risikere at blive krøllet, og disse krøller kan man ikke stryge ud igen, fordi polyesteren har taget skade. Derfor bør man altid tjekke vaskeanvisningen, før tøjet ryger i tørretumbleren.

Mærket for en tørretumbler på vaskeanvisningen er en firkant med en cirkel og én eller to sorte prikker i. Er der én prik, betyder det, at tøjet kan tørretumbles på lav varme, mens man ved to prikker kan tørre tøjet ved almindelig temperatur. Er der et kryds over cirklen, må tøjet ikke tørretumbles.

Generelt lyder rådet fra Vibeke Riisberg, at man så vidt muligt skal tørre sit tøj under åben himmel, hvis det er muligt. Tørretumblerne slider nemlig meget på tøjet, hvad end det er bomuld, polyester eller et tredje stof.

Samme råd giver Gitte Sørensen, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk. Hun har også et andet vigtigt råd, når man bruger sin tørretumbler.

– Det er meget vigtigt at rense filtrene jævnligt, da energiforbruget stiger, når filtrene er tilstoppede. Det gælder både fnugfilteret, der sidder i lågen, men det gælder også det mikrofilter, der sidder foran kondensatoren på de fleste kondenstørretumblere, siger hun til Ritzau Fokus.

Hun foreslår, at man renser filteret i lågen efter hver tørring, mens mikrofilteret bør renses efter minimum hver femte tørring. Rensningen af filtrene er ifølge Gitte Sørensen meget vigtigt i forhold til, hvor meget energi maskinen bruger.

– Vi har gennemført test på forskellige tørretumblere, der viser, at energiforbruget stiger hurtigt, hvis man ikke renser mikrofilteret foran kondensatoren. Efter otte tørringer uden rensning var energiforbruget steget med 40 – 50 procent på de modeller, vi testede, lyder det fra Gitte Sørensen.

Fakta

Sådan bruger du den optimalt

– Put ikke tøj lavet af uld, polyester eller silke i tørretumbleren. Polyester kan gå, hvis det tørres ved laveste varme.

– Fold dit tøj ud, hvis det har slået knuder. Så har det nemmere ved at tørre. Luk også dynebetrækket, så sokker og andet ikke gemmer sig derinde og ikke bliver tørret ordentligt.

– Rens begge filtre på din tørretumbler, så du sparer energi. Det gælder både fnugfilteret i lågen og mikrofilteret, der sidder foran på maskinen.

– Tør så meget tøj som muligt under åben himmel. Det har tøjet og miljøet bedst af.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Din tørretumbler er hjemmets top-strømsluger

Tørretumbleren æder i øvrigt kilowatt-timer som intet andet apparat i hjemmet. Ser man bort fra el-vandvarmeren er en A- eller B-mærket tørretumbler det dyreste apparat hos en familie med to voksne og to børn i et parcelhus, viser tal fra Energistyrelsen.

500 kilowatt-timer om året sluger en gammel tørretumbler ved 140 tumblinger om året. Og da en kilowatt-time koster omkring to kroner, er der dermed 1000 kroner at spare på elregningen ved at tørre tøjet på tøjsnoren i stedet.

– Det er det allerbedste råd, men det er jo ikke alle, der lige har pladsen til det eller kan få det til at passe ind i familiens liv, siger Bjarke Hansen, akademiingeniør i Energistyrelsen til Newspaq.

Har man hverken plads i haven eller et bryggers til at hænge tøjet, er der efterhånden god økonomi i at opgradere tørretumbleren til en ny med energimærket A+ eller A+++. De to typer bruger henholdsvis 280 og 160 kilowatt-timer om året ved 140 tørringer.

– Tørretumbleren er udover fryseren den hårde hvidevare, som det ofte kan betale sig at skifte ud, selvom den kun er halvgammel. Og det skyldes, at den varmepumpe-teknologi som moderne tørretumblere benytter, er kommet frem for alvor og faldet i pris, så de er til at betale, fortæller Bjarke Hansen.

Store prisforskelle

Er pristjek på Pricerunner.dk viser, at den billigste A+ tørretumbler koster knap 4000 kroner, mens udbuddet af A+++maskiner starter ved 5500 kroner.

Er budgettet for stramt til en investering i det prisleje, kan man prøve at nedbringe sit strømforbrug ved at følge nogle simple spareråd, fortæller Dansk Energis forbrugerekspert Richard Schalburg.

– Du kan nøjes med at tørre tøjet udenfor, til det er næsten tørt, og så tørre det færdigt i maskinen. Husk også at fylde tørretumbleren, så tøjet fylder to tredjedele af tromlen, helst ikke mere. Og rens maskinens filtre, så den kører mere effektivt, siger han.

Fakta

Så meget koster det

Så meget koster en enkelt tørring i gamle og nye tørretumblere.

B-mærket maskine: 8 kroner

A-mærket maskine: 6 kroner

A+++mærket maskine 2 kroner

Kilde: Energistyrelsen

Forbrugerrådet Tænk tester jævnligt hvilke tørretumblere,d er er bedst. Du kan finde Tænks tests her

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu