Toplæger bijobber for industrien

16. april 2013 07:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Toplæger bijobber for industrien
Billede mangler

Fremtrædende læger fra Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, som rådgiver om nationale regler og retningslinjer i forbindelse med landsdækkende vaccinationsprogrammer, kan meget vel vise sig at have en dobbeltrolle. Flere er ifølge Politiken på lønningslisten som konsulenter eller researchere for vaccineproducenter.

 

Samtidig har Sundhedsstyrelsen tilsyneladende forsømt at gøre offentligheden opmærksom på inhabiliteten, som man bør i henhold til forvaltningsloven.

»Læger er ikke uafhængige, når de arbejder for medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg, styrelsen modtager rådgivning fra«, siger Oluf Jørgensen, lektor i forvaltningsret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Politiken.

Kritikken bliver bakket op af professor Peter C. Gøtzsche, leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center under Rigshospitalet. Han kalder det »helt uacceptabelt«, at »inhabile læger sidder i centrale positioner med ansvar for at bestemme, hvad andre læger skal gøre«.

»Sundhedsstyrelsen bør ophøre med den praksis og sikre sig, at ingen i styrelsens arbejdsgrupper har interessekonflikter«, siger han til Politiken.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er dobbeltrollerne imidlertid ikke afgørende.

»Udvalget er alene rådgivende, og det vil altid være Sundhedsstyrelsen, der træffer de faglige afgørelser«, skriver styrelsens enhedschef, Søren Brostrøm, i en mail til Politiken.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at der skal være »fuld gennemsigtighed« om samarbejdet med industrien, men påpeger også, at man til en vis grad må acceptere, at der er et samarbejde.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at alle habilitetserklæringer nu vil blive offentliggjort.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu