Topmøde har stor betydning for Danmarks fremtid

22. januar 2013 14:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Topmøde har stor betydning for Danmarks fremtid
Billede mangler

Klima og økonomi er to bærende søjler på årsmødet i World Economic Forum, der fortsætter frem til søndag. Mødet afgør, hvordan de største virksomheder i Danmark geares til fremtiden, forklarer politisk kommentator.

 

– Set med danske øjne er det interessant, at hele den grønne dagsorden – altså kampen mod klimaforandringer og bestræbelserne på at lave grøn, bæredygtig business – kommer til at fylde meget mere, end man forventede for få dage siden. Det vil få betydning for et land som Danmark, der har forsøgt at styre i en grøn retning, og som må siges at have betydelige virksomheder, der opererer inden for grøn business. Mange vil møde op med billederne af et glohedt Australien og oversvømmelserne i New York efter Sandy på nethinden, siger Thomas Larsen, der befinder sig i Davos, til Berlingske Nyhedsbureau.

Da præsident Obama ved sin indsættelsestale mandag erklærede, at USA skal gå forrest i kampen mod klimakampen, sendte det nemlig klimaet til tops på dagsordenen, lyder det.

Blandt de »betydelige virksomheder« fra Danmark, som er repræsenteret af deres chefer på Davos-topmødet, er A.P. Møller-Mærsk, Novozymes, Danfoss og Vestas, som alle har som erklæret mål at dæmpe forureningen inden for deres respektive industri, lige som de vil skabe flere grønne løsninger.

I alt vil flere end 2.500 deltagere fra over 100 lande deltage, herunder omkring 50 stats- og regeringschefer. Blandt dem vil den russiske premier­minister Dmitry Medvedev, premierminister David Cameron fra Storbritannien, kansler Angela Merkel fra Tyskland og den italienske premierminister, Mario Monti, være til stede.

En afgørende årsag til, at klimaet er højt på dagsordenen på Davos-mødet er altså især, at Barack Obama vil have USA til at gå forrest i kampen mod klimaforandringerne, forklarer Thomas Larsen. Det lovede den nyvalgte, amerikanske præsident foran tusindvis af fremmødte i Washington DC, da han holdt sin indsættelsestale.

– Vi vil reagere på truslen om klimaforandringer. Gjorde vi ikke det, ville vi forråde vores børn og kommende generationer, sagde Obama i talen på Capitol Hill, som også i høj grad handlede om den økonomiske situation i USA – også globalt set.

Og netop verdens økonomi er det øverste punkt på dagsordenen i den schweiziske bjergby, pointerer Thomas Larsen.

– Forventningsafstemningen har enorm indflydelse på, hvordan danske topchefer vil geare deres virksomheder, hvor meget de vil investere, og hvor meget de kan ekspandere i de kommende år – eller snarere om de skal fortsætte med at sejle med rebet sejl. Der vil være stort fokus på, om Europa er ved at overkomme krisen, eller om man risikerer et nyt tilbageslag. Det vil desuden vil et varmt emne, om man tror på, om Demokraterne og Republikanerne i USA omsider vil finde sammen om holdbare løsninger, så der tages hånd om underskuddet og gældssætningen, siger Thomas Larsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu