ANNONCE

Ekspert: Sådan bør danskere i pengenød få hjælp

25. maj 2020 05:54 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er usikkert, om lavere moms vil føre til et højere forbrug, lyder det fra nuværende og tidligere vismand.

Når dansk økonomi skal løftes op efter coronakrisen, er den mest effektive løsning at sende ekstra penge til studerende, ledige og pensionister frem for at sænke momsen eller give skattelettelser.

Sådan lyder det fra vismand Carl-Johan Dalgaard, der er formand for Det Økonomiske Råd, og hans forgænger, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Det skriver Jyllands-Posten erhvervsmedie, Finans.

– Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionister eller andre på overførselsindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt, og det gør det nemmere at leve op til kravet om en kraftig effekt i en afgrænset periode, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Finans.

Han og Carl-Johan Dalgaard nævner også, at man kan vælge at udløse de 100 milliarder kroner i feriepenge, som lige nu er indefrosset frem til, at hver enkelt dansker går på pension.

De er indefrosset på grund af overgangen til en ny ferielov i år.

Derimod vil det ifølge økonomerne være mindre effektivt at sænke skatten eller momsen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, foreslog for to uger siden at halvere momsen for at sparke gang i forbruget.

Carl-Johan Dalgaard siger til Finans, at effekten ved at sænke momsen er usikker, da man ikke kan være sikker på, at butikkerne sænker priserne tilsvarende, og om de lavere priser fører til højere forbrug.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, vil over for Finans ikke afvise, at man kan sende penge i for eksempel de studerendes retning.

Men han advarer om, at man skal passe på med at udhule forskellen i overførselsindkomster og det at have et arbejde, når det kommer til at sende flere penge til ledige og pensionsnister.

Finansminister vil ikke kommentere

Hos Dansk Folkeparti har formand Kristian Thulesen Dahl feriepengene øverst på sin liste sammen med en forhøjet udbetaling til pensionisterne – for eksempel ved at gøre folkepensionen skattefri i en periode.

– Det er helt oplagt, at man giver danskerne mulighed for at få de indefrosne feriepenge udbetalt.

– De blev indefrosset for ikke at overophede økonomien, men nu er vi i den stik modsatte situation, og derfor kan penge bruges til at sætte gang i forbruget.

– Derudover er det på tide, at vi husker folkepensionisterne. De er efterhånden de eneste, som ikke har fået en hjælpepakke endnu, siger Kristian Thulesen Dah til Ritzau.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har ikke ønsket at kommentere økonomernes forslag.

Han henviser til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, der ikke vil kommentere de konkrete forslag.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan du kommer af med gæld.

Fakta

3 gode råd når du skal købe en ny bolig

1. Få et lånebevis – så undgår du at forelske dig i boliger, du ikke har råd til

Mange kaster sig ud at kigge på boliger uden helt at vide, hvad de egentlig har råd til. Det er nemt at blive revet med af de mange muligheder. Derfor er det en god ide at starte med at få et overblik over din økonomi og få et lånebevis fra din bank eller realkreditinstitut. Det vil spare dig en masse tid og skuffelser, hvis du finder ud af, at du alligevel ikke har råd til drømmeboligen.

2. Find dine egne rådgivere – ejendomsmægleren er sælgers mand

Husk at ejendomsmægleren er ansat af sælger, og derfor repræsenterer sælger interesser – ikke dine. Hvis du ikke har købt bolig før, eller bare gerne vil føle dig tryg, kan det være en god ide at få hjælp til dit boligkøb. Du kan få hjælp af dine venner og familie eller kan få professionel hjælp fra en køberådgiver. En byggetekniker kan for eksempel gennemgå boligen, og give dig viden, der kan hjælpe dig til at forhandle prisen. En boligadvokat kan hjælpe dig med at udforme købsaftalen, så den også tager hensyn til dine interesser som køber.

3. Læg et budget for dit boligkøb – så du ikke ender ender med at sætte dig for dyrt

Hvis du finder drømmeboligen kan det være svært at holde benene på jorden. Selvom drømme er dejlige skal du være realistisk omkring din økonomi. Boligen er vigtig for din livskvalitet, men du skal også have råd til at leve ordentligt, efter du har købt den. Det er derfor vigtigt at lægge et fornuftigt budget, hvor du tager højde for alle udgifter og rådighedsbeløb.

Kilde: BRF.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu