Tornadofare: Supercelle rammer Danmark

19. juni 2019 14:27 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

En supercelle kan ifølge TV2 Vejret medføre tornado.

De seneste dage har været i Danmark på alle måder været en utilregnelig størrelse. Der har været skypumper, voldsomme hagl på størrelse med marmorkugler og skybrud.

Men nu tager været endnu et ryk op ad, fordi det europæiske uvejrscenter Estofex har onsdag udsendt et varsel 1 over Danmark. Det betyder i al sin enkelthed, at man kan få store hagl og meget kraftige vindstød.

I Danmark er vi vant til, at der kan være enkelte tordenbyger, men med en katogori 1-varsel, så kan det betyde, at en egentlig supercelle vil passere Danmark. Det betyder, at der kan opstå flere tordenbyger i et større geografisk omfang.

TV2s Vejrcenter skriver, at det ikke kan udelukkes, at Danmark kan blive ramt af en tornado. Det er særligt i Jylland og på Fyn, at det voldsomme vejr kan forventes at indtræffe.

– Modellen svinger lidt i forhold til mængden af byger og styrken, men det bliver sidst på eftermiddagen og aftenen, oplyser vagthavende meteorolog hos DMI, Martin Lindberg til Newsbreak.dk.

– Vi kan ikke sige om der kommer fem millimeter eller 25 millimeter, men det kan være rigtig kraftigt med hagl og torden, siger Martin Lindberg videre.

Hos DMI er man tilbageholdene med at kalde vejret for en egentlig supercelle, siger Martin Lindberg.

– De mest detaljerede prognoser, som vi har, har ikke nogle registreringer af, at det bliver en supercelle, men som sagt torden og hagl skal der nok være, forklarer Martin Lindberg.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu