Trænger din bil til opmærksomhed efter sommerferien?

10. august 2018 07:49 | Af: Ritzau Fokus

Dæktrykket skal tilbage på normalen, og oliestanden skal tjekkes, når man kommer hjem fra en lang kør-selv-ferie, anbefaler to bileksperter.

Kør-selv-ferien er veloverstået, og kufferterne er løftet ud af bagagerummet.

Men her bør opmærksomheden på bilen ikke stoppe. Man kan med fordel gennemgå bilen på en række punkter, fortæller Jørgen Jørgensen, der er seniorrådgiver hos FDM.

Det første, man bør kigge på, er dæktrykket, anbefaler han.

– De fleste har nok hævet dæktrykket på bilen, fordi man har kørt med højere hastigheder og med mere læs på end normalt. Så få det tilbage til standarddæktrykket, siger Jørgen Jørgensen og fortsætter:

– Hvis man bliver ved med at køre med et for højt dæktryk, så har man ikke de samme styreegenskaber, og man kan have noget øget slitage.

Bilen skal vaskes

En lang køretur i varme lande efterlader ofte bilen helt tilplastret med insekter. Så en vask er påkrævet.

– Hvis insekterne får lov til at sidde for længe, så gror de simpelthen fast i lakken, så det vil være en god idé at få vasket bilen ren for døde insekter, siger Jørgen Jørgensen.

Og det er ikke altid, at en tur i vaskehallen er nok. Så må man gå efter med håndkraft, så alle genstridige insekter bliver skrubbet væk.

– Der findes nogle insektmidler, man kan sprøjte på og lade trække, inden man vasker bilen, foreslår Jørgen Jensen.

Tjek olien

Motorhjelmen skal også åbnes, så man kan tjekke oliestanden. Særligt hvis man ikke har holdt øje med olien undervejs.

– Har den drukket en halv eller hel liter olie på den lange ferietur, så må man fylde efter, råder han.

Det kan også være, at bilen har fået nogle stenslag eller småridser i lakken, så gå en runde, og tjek efter, siger Jacob Møller, der er direktør i Biltema.

– Har din bil fået ridser i lakken eller stenslag i forruden, er det vigtigt at tage dem i opløbet, før de udvikler sig og bliver til en dyr affære på grund af rust eller en ny forrude. Se, om det er noget, du selv kan fikse – for eksempel ved hjælp af ridsefjerner – eller overvej, om der skal professionel hjælp til, siger han.

Find støvsugeren frem

En bilferie slider desuden på bilen indvendigt, så både Jørgen Jørgensen og Jacob Møller anbefaler en god omgang oprydning og rengøring.

– Støvsug bilens sæder og måtter, tør overfladerne af, og puds ruder og spejle, inden fedt og snavs arbejder sig ind og bliver ekstra svært at få af, siger Jacob Møller.

– Og fjern alt overflødigt gods fra bilen, tilføjer Jørgen Jørgensen fra FDM.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu