ANNONCE

Træt af restriktionerne? Så kig på Norge

23. marts 2021 20:37 | Af: Ritzau Fokus

Norge indfører på grund af høje smittetal nye nationale coronarestriktioner, siger sundhedsminister Bent Høie

Træt af restriktionerne? Så kig på Norge
Norges sundhedsminister Bent Høie Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Norge har tirsdag præsenteret en række nye nationale coronarestriktioner og -anbefalinger på grund af høje smittetal.

Det anbefales blandt andet, at man holder mindst to meters afstand til andre, siger sundhedsminister Bent Høie på et pressemøde.

Tidligere har anbefalingen lydt på en meters afstand.

Få ikke for mange gæster

Derudover anbefales det blandt andet, at man ikke inviterer mere end to gæster ind i sit hjem. Hvis man bor i et område med høje smittetal frarådes det desuden, at man har overnattende gæster eller overnatter hos andre.

De nye norske tiltag træder i kraft natten til torsdag den 25. marts. Regeringen vil igen tage stilling til tiltagene 12. april.

Flere af tiltagene eksisterer allerede på kommunalt niveau.

– Vi har varslet nationale stramninger, hvis ikke smitten går ned. Nu bliver vi nødt til at gøre det. De nye tiltag gælder i hele landet og vil først og fremmest føles som en stramning, der hvor smitten er lav, siger Bent Høie.

– Smittetallene ligger stabilt højt, og situationen er blevet mere ustabil. Vi ser udbrud et stigende antal steder i landet, og smitteopsporingen er under pres i mange kommuner, siger sundhedsministeren.

Nationalt udskænkningsforbud

Blandt tiltagene er også et forbud mod alkoholudskænkning i hele landet. Det gælder allerede i flere kommuner, men udbredes nu altså nationalt.

Ligeledes bliver et forbud mod indendørs idræts- og fritidsaktiviteter udvidet til at gælde nationalt. Elitesportsudøvere er undtaget fra forbuddet.

Bent Høie oplyser, at en større plan for den norske genåbning må vente lidt.

– Vi har tidligere meddelt, at vi måske kunne fremlægge en langsigtet plan for genåbningen af landet sidst i marts. Det kan vi dog ikke gøre, som situationen er nu. Men arbejdet med planen er i fuld gang, siger han.

Noget andet i Danmark

Mens man i Norge fortsat døjer med et højt smittetal, bevæger Danmark sig fortsat mod en gradvis større og større genåbning af landet.

Her er det blandt andet planen, at skoler og uddannelser, såvel som andre store dele af Danmark, kan genåbne, når alle personer over 50 år er vaccineret.

Ifølge Sundhedsstyrelsens senest opdaterede vaccinationskalender kan alle over 50 år, der vil vaccineres, have fået deres første stik den 9. maj.

Statsminister Mette Frederiksen har dog understreget, at mens det er et vigtigt fikspunkt, man når, ved at få alle borgere over 50 år vaccineret, så betyder det ikke, at landet genåbner helt og holdent den 9. maj.

Det er fortsat planen, at Danmark bliver genåbnet i etaper, og eksempelvis står daghøjskoler og aftenskoler til at blive genåbnet den 21. maj, hvor den sidste store etape af den senest vedtagne genåbningsplan bliver sat i gang.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu