ANNONCE

Traktordemo skaber trafikproblemer

21. november 2020 11:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere hundrede traktorer fylder lige nu gaderne i de største byer.

Opdatering, København:

Opdatering, Aarhus:

Den store traktor demonstration er nu i gang.

Det kan betyde trafikale udfordringer i både Aarhus og København.

Det er organisationen Oprør Fra Landet, der er rasende over det, de kalder magtmisbrug, manglende respekt for folkestyret og grundloven, skriver den på deres hjemmeside.

De første traktorer er lørdag omkring klokken 10 ankommet til København og bliver ledsaget af politiet til samlingsstedet ved Langelinie, fortæller politiinspektør Tommy Laursen.

Demonstranter samles lørdag i København og Aarhus for at demonstrere mod myndighedernes håndtering af coronasituationen – herunder håndteringen af coronasmitte på landets minkfarme.

– Lige nu er den første gruppe ved Grønningen. Vi fører dem ind i grupper, så trafikken bliver generet mindst muligt, siger Tommy Laursen.

Politiinspektøren fortæller, at omkring 500 traktorer ventes at deltage i lørdagens demonstration i København. Han siger desuden, at politiet vil udvise den nødvendige konduite i forbindelse med mindre lovovertrædelser.

– Det helt overordnede formål er, at de skal have mulighed for at gennemføre denne her grundlovssikrede demonstration. Som ved alle andre demonstrationer er det vigtigste for os at få afviklet den i god ro og orden, siger politiinspektøren.

Brud på færdselsloven

Traktorer må umiddelbart ikke færdes på offentlig vej, medmindre der er tale om arbejdskørsel. Og traktorkørslen i hovedstaden vil derfor i udgangspunktet være et brud på færdselsloven.

Men umiddelbart er der ikke lagt op til, at demonstranterne bliver mødt med en bøderegn.

– Når vi har andre demonstrationer, så oplever vi nogle gange lovbrud. Nogle af de lovbrud gør vi noget ved, og andre gør vi ikke noget ved, siger Tommy Laursen.

Ifølge politiinspektøren er det for eksempel lovovertrædelser som hærværk og andet, der kan skade andre, som politiet vil slå ned på.

– Det er ikke noget vi forventer, og over for andre mindre lovbrud, der vil vi udvise den fornødne konduite, siger han.

Budskabet fra Tommy Laursen er med andre ord, at lørdagens demonstration er en demonstration på lige fod med andre demonstrationer. Og politiet skal være forberedt på, at der kan komme straffesager, hvor der skal føres beviser. Også selv om det ikke er forventningen, at det vil ske.

– Vi er til stede med video og droner og alt mulig andet, som vi er det til andre demonstrationer. Vi vil dokumentere, hvad der sker, så vi efterfølgende om nødvendigt kan benytte det til strafferetlig forfølgning.

Aarhus

Også i Aarhus genlyde gaderne af de store maskiner.

Traktorerne kører ind mod midtbyen fra fire forskellige opsamlingssteder rundt om Aarhus. Det forventes, at traktorerne kører fra opsamlingsstederne klokken 10.00, hvorfor trafikken forventes påvirket en times tid frem.

Arrangørerne af demonstrationen har oplyst til Østjyllands Politi, at de forventer, at der kommer nogle hundrede traktorer til byen i løbet af lørdag formiddag. Det kan give forstyrrelser i trafikken, herunder for busserne og letbanen”, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Endestation bliver henholdsvis Sydhavnsgade ved Aarhus Havn og Molslinjens gamle færgeterminal. Her fra begynder så en march mod Musikhusparken ved rådhuset i Aarhus.

Da der forventes mange mennesker, vil marchen formentlig påvirke trafikken i området, varsler Østjyllands Politi.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu