ANNONCE

De fem gode trampolin-råd: Tusindvis af børn kommer til skade

26. maj 2017 18:11 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Følg de fem trampolin-råd for at minimere risikoen for, at dit barn ender i statistikken med tusindvis af andre børn, der hver år kommer til skade på trampolinen.

Kender du de fem trampolin-råd? Eller rettere: Følger du dem?

Sikkert ikke, for flere og flere børn kommer til skade i trampolin-ulykker. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed, SFI, og Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital. Herfra fremgår det at over 7.000 børn hvert år kommer til skade som følge af en trampolin-ulykke.

De senest tilgængelige landstal, er fra den 1. januar 2015 til den 13. november 2015. Her viser tallen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, at 7.900 børn havde fået en trampolin-skade. De måtte alle en tur på skadestuen efter en ulykke på havetrampolinen. De 7.900 ulykker er en stigning på 10 procent målt i forhold til året før.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen, der sammen med Børneulykkefonden og Forbrugerrådet har lavet hjemmesiden og kampagnen “Hop med hovedet”, til at forældre sætter sig ind i de fem trampolin-råd, der skal være med til at mindske antallet af ulykker med børn på trampoliner.

Følger ikke de fem trampolin-råd

Hop altid kun én ad gangen på trampolin. Sådan lyder det aller første af de fem trampolin-råd, som er udarbejdet af Forbrugerrådet Tænk, Sikkerhedsstyrelsen og Børneulykkesfonden. Alligevel svarer 84 procent af de adspurgte forældre i en undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden, at de har ladet deres børn hoppe mere end én ad gangen på trampolinen.

Fakta

Hop med hovedet: De fem råd

Har du en trampolin, så følg disse råd, så dine børn ikke kommer til skade.

1. Hop altid én ad gangen

2. Brug sikkerhedsnet

3. Slå aldrig saltomortaler

4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen

5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

I et andet af de fem trampolin-råd anbefales det, at der altid er en voksen til stede, når børn under seks år hopper på trampolin. I undersøgelsen svarer over halvdelen af de adspurgte forældre til børn under seks år, at de ofte eller nogle gange lader deres barn hoppe på trampolin, uden at der er en voksen til stede. I Børneulykkesfonden mener man derfor, at det fortsat er nødvendigt at skabe fokus på de ulykkesforebyggende trampolinråd:

– I Børneulykkesfonden er det vores opfattelse, at mange trampolinulykker kunne have været undgået. Trampolinen er et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, og derfor er det ærgerligt, at så mange børn kommer til skade. Ved at udbrede kendskabet til trampolinrådene håber vi, at vi kan være med til at ændre statistikken og nedsætte antallet af ulykker på trampoliner,siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse udsendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Fakta

Sikkerhedstjek af havetrampolinen

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
Tjek, at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
Skift rustne fjedre.
Tjek, at dugen er uden huller og revner.
Tjek trampolinens omgivelser. Er der god plads over og rundt om trampolinen?
Undersøg, om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Fakta

Om trampolinulykker

I perioden januar til 13. november 2015 kom 7.900 børn på skadestuen efter et uheld på trampolinen.

40 % var mellem 5-9 år (ca. 3.180 børn).
70 % blev afsluttet på skadestuen
23 % endte med et knoglebrud

Et andet kendt problem, som også er et god trampolin-råd, er, at man skal huske at stormsikre sin trampolin. For hvert efterår, når der begtynder at komme storme ind over Danmark, flyver usikrede havetrampoliner rundt og kan forårsage stor skade.

Og endelig har vi tidligere her på Newsbreak.dk skrevet om at forsikringsbranchen oplever en stor stigning i tandskader fra ulykker på trampoliner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu