ANNONCE

Tre bademyter du skal stoppe med at tro på

9. august 2020 06:37 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Varmen strømmer ind over Danmark, og danskerne valfarter til stranden. TrygFonden afliver her tre sejlivede bademyter.

Du har formentlig hørt dem igennem din barndom – rådene om, hvordan du skal opføre dig på stranden.

Men en række af baderådene er myter, som ikke bare er forkerte, men også kan være livsfarlige.

René Højer, der er programchef i TrygFonden med ansvar for aktiviteter inden for blandt andet TrygFonden Kystlivredning, punkterer her tre bademyter.

1) Du kan trygt gå ud til navlen

Der er ikke to strande eller to dage, der er ens, og derfor er det ikke nødvendigvis sikkert at gå så langt ud, at vandet når dig til navlen.

– Man må aldrig slå autopiloten til, men man skal bade efter forholdene, fastslår René Højer og tilføjer:

– Hvis et barn står i vand til navlen, og der kommer en bølge, kan barnet komme i store problemer.

Hvis der er stærk strøm, kan voksne også sagtens ende i problemer. Tag derfor bestik af vind og vejr, og tal med livredderen, hvis der er en på stranden, om hvilke ting I skal være opmærksomme på den pågældende dag.

Det er faktorer som fra- og pålandsvind, der er vigtige at kende, inden I træder ud i vandet.

2) Det er sikkert at bade i stille vand

Er der helt vindstille og ikke en eneste bølge i sigte, kan du trygt bevæge dig ud i vandet.

Men er der områder med store bølger og områder med små eller ingen bølger, skal du holde dig til de områder, hvor bølgerne går højere.

Fakta

De fem baderåd:

1. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vande: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vande: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

De stille områder er nemlig med stor sandsynligvis et udtryk for farlige strømforhold – for eksempel i form af revlehuller.

– Vores undersøgelser viser, at mange udpeger de stille områder som det sted, de ville foretrække at bade. Men det skal man passe meget på med, siger René Højer.

– Hvis der er et felt midt i bølgerne, hvor der ikke er hvidt skum, skal man altid holde sig væk. Og det gælder uanset, hvor vant man er til at være i vandet, fastslår han.

3) Du må ikke svømme på fuld mave

Du har utvivlsomt hørt det: Du skal vente mindst en halv time, før du går i vandet, efter du har spist.

Og selv om både læger og sundhedsmyndigheder adskillige gange har forsøgt at punktere myten, er det fortsat en udbredt misforståelse, oplever TrygFonden Kystlivredning.

– Vi hører det stadig ude på strandene. Men det gælder ikke for den almindelige befolkning, fastslår René Højer.

Er du sund og rask, er du hverken i større risiko for at få krampe eller drukne, hvis du bader efter at have spist. Det har forskningen på tværs af landegrænser slået fast.

Ældre og svagelige kan dog med fordel vente lidt, fordi deres kroppe kan blive en smule udfordret af de processer, der går i gang efter et større måltid.

– Men hvis man har væsentligt svækket helbred, er det måske generelt ikke en svømmetur, der er den mest oplagte aktivitet, siger René Højer.

Livreddere signalerer med flag på stranden

Du kan blive mødt af mange forskellige flag på stranden, og mange af dem er vigtige at kende betydningen af.

De kan nemlig give vigtig information om badeforholdene på stranden.

Livredderne tjekker blandt andet vind- og vandforhold og signalerer med forskellige flag, om det er sikkert at bade, om der er særlige forhold, man skal være opmærksom på, eller om de helt fraråder badning.

Der findes dog også andre flag og et enkelt skilt, som du ofte vil møde på stranden, som er vigtige at kende til.

Du kan få en gennemgang af strandens flag i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu