ANNONCE

Tre brødre i drukneulykke: Derfor gik det galt

28. juli 2020 19:24 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Her kan du se, hvordan du skal reagere, hvis du kommer i samme situation.

Tre brødre på 6, 8 og 11 år er tirsdag eftermiddag fløjet til Rigshospitalet, efter at de blev grebet af strømmen ved stranden i Hornbæk.

Det oplyser Nordsjællands Politi, der ikke kan sige noget om børnenes tilstand.

– Børnene bliver grebet af strømmen og ført til havs i retning mod Sverige, fortæller politiets vagtchef Camilla Preigel.

De blev fanget af fænomenet hestehul – eller revlehul, som det også kaldes.

(Du kan læse mere om det fænomen længere nede i artiklen.) 

Flere personer slog alarm, da drengene kom i nød, herunder en livredder på stranden.

Det lykkedes den ene dreng selv at komme i land, mens en livredder fik bragt de to andre ind.

– Der bliver ydet førstehjælp til alle tre på havnen i Hornbæk og hjertelungeredning til det ene, siger vagtchefen.

Nu er der nyt om, hvorfor det gik galt.

Det fortæller Cheflivredder John Mogensen, fra Livreddertjenesten Nordsjælland, til TV 2 Lorry.

– Det er de her forbandede hestehuller, der er ved molen ved Hornbæk Havn. Det ser ikke farligt ud, men det går så uendeligt hurtigt, når man bliver taget af strømmen. Det er som om, du træder ud i en flod, du ikke kan se, siger han.

Og netop revlehuller/hestehuller har Newsbreak.dk tidligere omtalt.

Vandet virker roligt

Et revlehul er en slags kile, hvor revlerne bliver brudt i en linje, der går vinkelret ud fra kysten. Her strømmer ophobet vand, der er blevet skubbet ind over revlerne af bølger og tidevand, med mellemrum væk fra kysten og udenfor revlerne.

Revlehullerne kan nogle gange ses som områder, hvor vandet virker mere roligt, og bølgerne ikke brækker og skummer, som de ellers gør, hvor der er revler.

– Det er det, der er så sørens ved revlehuller – at vi gerne vil gå i vandet der, hvor der ikke er brænding, for det er der, vandet er roligst, men det er også der, hvor revlehullerne er, siger Erik Bech.

Fakta

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

 1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
 2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.
 3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.
 4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Kilde: Respektforvand.dk

De kan ligge med helt ned til omkring 20 meters mellemrum, så der menes at være mange tusind revlehuller langs de danske kyster, og det varierer hvor kraftig strømmen er, når de er aktive.

–  Jo mere vand, der kommer ind over revlerne, jo mere vand skal der retur, så på Vestkysten har vi de kraftigste strømninger, siger Erik Bech.

Det betyder dog ikke, at det kun er på Vestkysten, at man skal være på vagt.

– Der er en myte, at det kun er på Vestkysten, at vi har revlehuller, som er farlige. Det er faktisk stort set overalt, og de skal ikke være så kraftige, før det kan blive farligt, siger Erik Bech.

Fakta

Revlehuller/hestehuller

 • Hestehuller eller et revlehul er en fælles betegnelse for noget, som de fleste mennesker opfatter som noget meget farligt. Og det kan det også være.
 • Et hestehul kan opleves som flere ting. De fleste opfatter et hestehul som et hul, man falder ned i eller bliver trukket ned i. Det har mange prøvet i deres barndom ved en badetur ved stranden. Nogle oplever hestehuller som en kraftig strøm, som de ikke kan svømme op imod.
 • Og begge forklaringer er rigtige.
 • Et hestehul eller revlehul som det i virkeligheden er, kan medfører begge oplevelser. Revlehullet er dannet ved kraftig pålandsvind, direkte eller skråt på stranden. Vandet der på den måde bliver skyllet ind på stranden skal ud igen i havet. Og afhængig af bundforholdene og stejlheden på strandbunden vil det overskydende vand erodere et hul i revlen for at komme ud igen. Denne erosion af strandbunden opleves måske som et hul, og da vandstrømmen i hullet er udadgående, vil strømme trække person, som er faldet ned i hullet med udad. Er det en forholdsvis flad strandbund vil det udadgående vand fortrænge det indadgående vand, og der vil generelt være tale om at vandet som helhed i en 10-20 meters bredde føres udad. Personen som svømmer ind i området bliver taget af strømmen og kan ikke svømme imod eller svømme igennem til den anden side.
 • Redningen i denne situation er den samme, uanset hvordan man bliver hvirvlet ind i strømmen.
 • Bevar roen, søg op til overfladen og lad dig føre med strømmen ud. Meget hurtigt vil strømmens styrke aftage, og du kan begynde at svømme ud til en af siderne i strømmen og derpå svømme ind mod stranden igen.
 • Hvis du bliver grebet af panik og prøver at svømme imod strømmen, vil du bruge mange kræfter og vil hurtigt blive træt og dermed i risiko for at få et ildebefindende eller komme til at sluge vand og i begge tilfælde komme i alvorlig fare.
 • Vend dig om på ryggen og lad dig føre med strømmen, som overfor beskrevet.

Kilde: Badesikkerhed.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu