ANNONCE

Hold godt øje: Sådan genkender du feberen, der slår ned som et lyn

27. september 2018 22:29 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Tre-dages-feber varer typisk ... tre dage.

Hold godt øje: Sådan genkender du feberen, der slår ned som et lyn
Tre-dages-feber kan ramme pludseligt, og dit barn kan få temperaturer over 40 grader. Foto: Scanpix

Tre-dages-feber er en lidelse, der rammer især små børn. Når barnet rammes kan det medføre klassiske forkølelsessymptomer, ondt i halsen, og feberen er høj. Den pludselige feber kan snildt slå ned med over 40 grader i feber. Hvis du vælger at kontakte lægen, så vil denne typisk uden undersøgelser kunne fastslå, at der er tale om netop tre-dages-feber.

Det skyldes primært, at barnet får et letgenkendeligt udslæt på kroppen, når først temperaturen falder. Udslættet viser sig typisk på brystet og breder sig der fra til resten af kroppen og i særdeleshed arme og ben. Sygdommen er en af mange børnesygdomme.

Hvad er tre-dages-feber

Sygdommen får sit navn fra den periode, feberen typisk varer. Altså tre dage. Typisk falder temperaturen på den tredje dag, og det er her, udslættet vil vise sig og siden brede sig. Lidelsen kendes også under navne erythema subitum og roseola infantum.

Der er tale om en virus-sygdom, skriver Sundhed.dk. Stort set alle børn vil opleve at blive ramt af sygdommen, inden de fylder tre år.

Tre-dages-feber skyldes rent faktisk et herpesvirus, der er beslægtet med de samme vira, der kan give forkølelsessår og herpes på kønsorganerne. Det er forklaringen på de små røde prikker – udslættet – der følger efter de tre dages feber. Tre-dages-feber er ufarlig.

Symptomer

Ikke overraskende er det primære symptom på sygdommen selvfølgelig feber. Når den er associeret med netop denne feber, så vil den opstå pludselig, og barnet bliver meget varmt. Ifølge specialister er temperaturer på 40 grader og over ikke utænkelige.

Typisk vil der også opstå klassiske forkølelsessymptomer med ondt i halsen, og som følge af den voldsomme og pludselige feber kan barnet også let komme til at fremstå som noget omtåget og udmattet. Kirtlerne på halsen kan også svulme op.

Når feberen er aftaget efter cirka tre dage, begynder udslættet. Det starter typisk på overkroppen og i nakken, hvor efter det breder sig til arme og ben, mens det i nogle særlige tilfælde også vil komme frem i ansigtet.

Udslættet kan i nogle tilfælde være svært at se, fordi det kan være så svagt. Det forsvinder typisk igen efter et par dage.

Smitte

Som så mange andre virusbårne sygdomme smitter tre-dages-feber også gennem luften. Det vil sige, at dråber fra blandt andet host og nys udsætter andre for smittefare. Der er ikke rigtig noget, du kan gøre for at undgå at blive smittet med sygdommen.

Dog er det – som altid – en god idé at vaske hænder ofte, og hvis sygdommen er i omløb, kan du med fordel spritte hænder. Feberen smitter fra det øjeblik, febertilstanden indtræffer og i hele perioden. Altså til selve udslættet er forsvundet helt.

Inkubationstiden, den periode der går fra smitte til udbrud, er helt op til 15 dage.

Behandling

Der findes inden behandling for feberen, men voldsom feber og ondt i halsen kan lindres ved hjælp af smertestillende medicin. Når det gælder små børn er paracetamol at anbefale. Det kan fås i en børnevenlig udgave, der er flydende.

En vigtig pointe er dog at sikre barnets almene tilstand. Det er nemlig vigtigt – som ved almindelig sygdom – at barnet ikke fryser.

FAQ om tre-dages-feber

Sådan ser det ud

Barnet får feber, og næsen løber. Efterfølgende udslæt vil vise sig som små røde prikker, der nogle gange kan være svære at se. Prikkerne breder sig over overkroppen til arme og nogle gange ben og ansigt.

Sådan smitter det

Gennem luft. Børn kan smittes, hvis de for eksempel spiser med samme gaffel eller drikker af samme kop. Næsten alle større børn og voksne har haft sygdommen og er immune mod sygdommen fremdadrettet.

Sådan udvikler det sig

Først kommer den meget høje feber, gerne omkring 40 grader, og denne går på retræte efter nogle dage (typisk tre – deraf navnet). Her efter følger et par dage med udslæt. Barnet kan erklæres rask, når udslættet er væk.

Sådan har barnet det

Mange børn, der får tre-dages-feber vil være normalt fungerende, men kan i feberperioden være noget svækket og afkræftet. Det er vigtigt, at dit barn får nok væske.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu