ANNONCE

Tre gode råd: Sådan undgår du at påkøre en hjort

20. maj 2020 06:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 oplevede i 2019 rekord i henvendelser om påkørte hjorte. Nu starter sæsonen igen og Dyrenes Beskyttelse giver derfor tre gode råd til, hvordan du kan undgå de trafikale påkørsler.

Frygter du en dag pludselig at køre ind i en hjort når du kommer kørende om morgenen eller ud på de sene aftentimer?

Så er det i denne tid, du skal være ekstra opmærksom. For nu begynder højsæsonen for påkørsel af hjorte ifølge Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i alt 11.716 henvendelser i 2019 om påkørte hjorte i trafikken. Det var en stigning på 29 procent i forhold til 2018, hvor tallet var 9.062. Og lige nu stiger antallet af opkald om påkørte hjorte igen. Det skyldes flere ting:

– I den sene del af foråret er der høj aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder revir, hvilket ofte resulterer i, at nogle bukke jages væk og derfor krydser vejen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

– I samme periode føder råerne lam, og derfor bliver de nu knap ét år gamle lam fra året før skubbet ud på egne ben. Det giver en masse uerfarne rådyr, som skal finde nye steder at være og som derfor skal krydse veje. Dette vil give mere hjorte-trafik og derfor automatisk skabe flere sammenstød mellem dyr og bilister.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at være ekstra opmærksom, når folk bevæger sig rundt i bil.

Mørkets frembrud

Hvis man tager turen gennem skoven op til, eller efter, mørkets frembrud, skal man være ekstra opmærksom. Ligeledes hvis man kører tidligt om morgenen før eller omkring solopgang.

– Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at solen på den tid af året går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i tusmørke eller om natten, siger Michael Carlsen.

Den mest almindelige hjorteart i Danmark er rådyret. Rådyret er ikke et stort dyr, men det har en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo, og selv denne størrelse kan forårsage stor skade på både køretøj og passagerer.

Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade, hvis uheldet er ude.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu