Tre personer i bedring efter sønderjysk giftalarm

31. januar 2013 10:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tre personer i bedring efter sønderjysk giftalarm
Billede mangler

Politiet så sig sent onsdag aften nødsaget til at etablere en sikkerhedszone på 100 meter omkring en bil i en plantage ved Padborg, efter forbipasserende havde slået alarm.

 

To betjente havde ved selvsyn konstateret, at der var en person og en spand med kemikalier i bilen. Både betjentene og den forbipasserende blev efterfølgende indlagt med symptomer på forgiftning, men betjentene ventes udskrevet i løbet af torsdagen, og anmelderens tilstand beskrives som stabil.

– Han har det godt efter omstændighederne, siger vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, Syd- og Sønderjyllands Politi, til Berlingske Nyhedsbureau.

Gassen var ikke fordampet, da den forbipasserende og de to betjente åbnede bildøren, og derfor fik de også åndedrætsbesvær. Der blev hurtigt etableret en sikkerhedszone på 100 meter omkring bilen, indtil eksperter fra Beredskabsstyrelsen fik fortyndet og uskadeliggjort kemikalierne, og afspærringen blev ophævet kort før klokken seks torsdag morgen.

Den 46-årig mand i bilen, der kommer fra lokalområdet, er død efter at have inhaleret giften. Politiet formoder, at der er tale om et selvmord, men oplyser, at man ikke kan udelukke, at der ligger en forbrydelse bag.

– Det kan vi ikke sige noget endeligt om endnu. Vi har brugt hele natten på at komme giften til livs, og det er først nu, vi kan komme i gang med de egentlige undersøgelser, der skal afklare, hvad der er sket, siger Knud Reinholdt.

Hydrogensulfid beskrives som en meget potent giftgas, der kan lamme åndedrætssystemet efter kortvarig indånding.

Ifølge lektor i kemi ved Københavns Universitet, Anders Døssing, er det meget let at fremstille hydrogensulfid.

– Hydrogensulfid kan fremstilles blot ved at hælde noget syre – for eksempel saltsyre eller eddikesyre, som vi kender fra husholdningen – på noget jernsulfid, som findes på enhver skole eller kan købes hos materialisten, siger Anders Døssing.

Han vurderer, at inhalering af hydrogensulfid i en bil vil medføre døden i løbet af ganske kort tid, formentlig få minutter.

– Men det er en – om jeg så må sige – meget ubehagelig måde at dø på. Giftgassen blokerer for iltoptagelsen, og man får det ekstremt dårligt, indtil døden indtræffer, siger Anders Døssing.

Hydrogensulfid er at sammenligne med hydrogencyanid, som indtil for nylig blev brugt ved statslige henrettelser i gaskamre i eksempelvis staten Californien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu