ANNONCE

Tre personer mistænkt for giftangreb

23. januar 2020 20:40 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Nu kræves de tre udleveret til retsforfølgelse.

Tre personer mistænkt for giftangreb
I Bulgarien ser de en klar sammenhæng mellem de to angreb. Her ses en paramediciner på arbejde i Salisbury. Foto: Peter Nicholls/Scanpix.

I Bulgarien har anklagemyndigheden valgt at tiltale tre russiske statsborgere for forsøg på manddrab i en sag om et giftangreb, der trækker tråde til byen Salisbury og giftangrebet på Sergej Skripal. Det skriver Reuters.

Sagen om den tidligere russiske agent Sergej Skripal gik verden rundt, da han blev angrebet med nervegift i foråret 2018.

Artiklen fortsætter under videoen.

Foruden Sergej Skripal selv, blev også hans datter Julia angrebet med giften, mens de opholdt sig i den lille britiske by Salisbury.

Far og datter blev fundet bevidstløse på en bænk. Myndighedernes teori er, at de blev angrebet med nervegiften Novichok, der var smurt på Skripals husdør. De overlevede begge angrebet.

Angreb på tre personer

Reuters skriver, at anklagemyndigheden i Bulgarien forsøger at få de tre statsborgere udleveret til Bulgarien, så de kan blive stillet for en dommer.

De er alle tre anklaget for forsøg på drab på tre bulgarske statsborgere, herunder Emilian Gebrev, en våbenhandler der også ejer en våbenfabrik.

Reuters skriver, at de tre russere er mistænkt for at angribe de tre bulgarske statsborgere med gift. De tre ofre overlevede angrebet. Angrebet fandt sted i foråret 2015, men sagen blev genåbnet i 2018.

Det skete, fordi Emilian Gebrev fortalte myndighederne, at han mente, at giften, der blev brugt mod ham, var lig Novichok, der blev brugt i angrebet på Sergej Skripal.

Fakta

Det ved vi om nervegiften Novichok:

* Udviklet af Sovjetunionen i 1970’erne og 1980’erne.

* Novichok kommer i flydende form, men det menes også at eksistere som et fast stof. Det betyder, at det kan spredes som findelt pulver.

* Det kemiske våben er udviklet til at virke lynhurtigt på ofre. Efter 30 sekunder til to minutter viser symptomerne sig. I pulverform tager det længere tid.

* Novichok blokerer som andre nervegifte kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner.

* Overordnet forårsager det kemiske stof en nedsættelse af hjerterytmen og svækket åndedrætsfunktion, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

* Typiske umiddelbare symptomer: sammentrækning af pupillerne, krampeanfald og savlen. I de værste tilfælde koma, mistet åndedrætsfunktion og død.

* Hovedingredienserne er agrokemiske stoffer. Dermed kunne en produktion af stoffet til krigsførelse hurtigt skjules som en legitim industri ifølge Amy Smithson, en amerikansk ekspert i kemiske våben.

* Navnet Novichok betyder “nytilkommen” på russisk og omfatter en gruppe af avancerede nervegifte.

* De blev kategoriseret som fjerde generation inden for kemiske våben og blev udviklet under et hemmeligt program.

* Det menes ikke, at Rusland har informeret Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om eksistensen af midlet eller dets ingredienser.

* Så vidt vides er Novichok aldrig blevet anvendt i forbindelse med krig. Men russiske mafiaorganisationer mistænkes for at have anvendt midlet i forbindelse med drab på prominente personer i Rusland.

* En udgave kendt som A-230 er angiveligt fem til ti gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. VX blev ifølge USA brugt til at slå den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror ihjel sidste år.

* A-230 kommer i flere varianter. En af disse – A-232 – har russisk militær brugt som grundsten for et kemisk våben kendt som Novichok-5.

Kilde: BBC, Reuters, The New York Times og PA.

Sagen blev sidenhen efterforsket igen, og Reuters skriver, at en russisk statsborger blev mistænkt i sagen i oktober 2018. Sotir Tsatsarov, forhenværende statsanklager i Bulgarien, har ifølge Reuters tidligere sagt, at han ser en klar sammenhæng mellem de to giftangreb.

Myndighederne i Bulgarien efterforsker sagen i samarbejde med FBI såvel som repræsentanter for Storbritannien.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu