Trepart: Forstå arbejdsgivernes barske krav

23. maj 2012 13:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Trepart: Forstå arbejdsgivernes barske krav
Billede mangler

Hvis danskerne skal afgive helligdage eller have ændret deres ret til fem ugers ferie, så bliver det ikke op til dem selv at afgøre.
Dansk Arbejdsgiverforening spiller i dag ud med ultimativt krav til trepartsforhandlingerne. Et krav som betyder, at alle indgåede aftaler om arbejdstid skal gennemføres ved lovændringer alene.
Dermed svarer arbejdsgiverne igen på de seneste dages udmeldinger fra dele af fagbevægelsen, der ønsker arbejdstidsændringer lagt ud til uafstemning, så lønmodtagerne selv kan sige ja eller nej.
Dansk Arbejdsgiverforenings ærinde er at understrege vigtigheden af det danske aftalesystem, hvor arbejdsmarkedets parter selv aftaler arbejdsvilkår uden politikernes indblanding. Og samtidig bliver der slået en tyk streg under de emner, som arbejdsgiverne vil diskutere under forhandlingerne.
Det vurderer arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
– Pointen er, at noget af arbejdstiden er overenskomstreguleret og noget er lovreguleret. Det, som DA siger nu, er, at de kun vil snakke om det, der er lovreguleret. Og det vil sige helligdage og ferieloven, altså de fem første ferieuger, siger han til Newspaq.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) orienterer i dag Folketingets partier om, hvilke dele af forhandlingerne, der kan ende som lovforslag, som politikerne skal stemme igennem.
Og Dansk Arbejdsgiverforenings udmelding skal desuden høres som en advarsel til politikerne om, at man har tænkt sig at fastholde de skarpe skel i det danske aftalesystem.
– Det er derfor, DA råber vagt i gevær og siger, at vi ikke skal have lovgivning om de ting, som vi aftaler i overenskomsterne. Og det, som der skal lovgives om, er kun det, der er lovstof i forvejen, siger Flemming Ibsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu