ANNONCE

Trist nyt om første stik

22. januar 2021 06:31 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Briterne udskyder andet coronastik på baggrund af data, som ifølge israelske data er "meget optimistiske".

Trist nyt om første stik
- Vi så, at der ingen forskel var mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede før dag 14 efter vaccinationen, siger Ran Balicer, som er direktør i israelsk sygekasses forskningsafdeling, til Sky News. Foto: Yves Herman/Reuters

Data fra Israel, som på verdensplan er førende i vaccinering af egen befolkning, er en påmindelse om, at der går længe, før virkningen af et stik fra vaccinen fra BioNtech og Pfizer sætter ind.

Formentlig også længere end data fra selskabernes forsøg har vist.

Først efter to uger ser man en egentlig virkning, viser data fra 200.000 vaccinerede og 200.000 ikke-vaccinerede.

Ingen forskel før efter 14 dage

I begge grupper er det personer over 60 år, fortæller chefen for den israelske sygekasse Clalits forskningsinstitut, Ran Balicer.

– Vi så, at der ingen forskel var mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede før dag 14 efter vaccinationen, siger Balicer til Sky News.

Efter 14 dage var der et fald på 33 procent i gruppen af personer, som havde fået første stik.

Pfizer anbefaler, at andet stik gives tre uger efter det første. Den anbefaling følger Israel, som har været i gang med at vaccinere siden 19. december 2020.

Kan godt smittes efter stik

Data bekræfter ifølge avisen Haaretz, at man godt kan blive smittet, selvom man har modtaget andet stik.

Af 3199 personer, som blev testet mellem tre og fire uger efter deres første stik, og efter at de havde modtaget det andet stik, var 69 personer positive.

Ifølge Pfizer giver vaccinen 95 procents dækning.

For at kunne vaccinere flere har myndighederne i Storbritannien valgt at udskyde det andet stik i op til 12 uger – altså knap tre måneder.

Uenige med briterne

Det er sket på baggrund af forsøgsdata, som ifølge de britiske sundhedsmyndigheder skulle pege på, at første stik giver beskyttelse hos 89 efter to til tre uger. Det gentog den britiske sundhedsminister torsdag.

– Det peger på, at beskyttelsen på kort sigt fra en enkelt dosis er meget høj efter 14 dage, skrev britiske myndighederne, da beslutningen om at udskyde andet stik blev truffet.

Ronni Gamzu, som er direktør på hospitalet i Tel Aviv, kalder de britiske skøn baseret på forsøgsdata for “meget optimistiske”.

– Vi kan ikke se 89 procents reduktion i vores data, siger Gamzu til Sky News.

God idé – på nogle vilkår

Han mener alligevel, at den britiske strategi kan være en “god ide”, hvis man ikke kan få leveret vacciner nok.

Det begrunder han med, at data bekræfter, at virkningen af første stik vokser stille og roligt, som tiden går, selvom data fra den virkelige verden altså viser, at virkningen er længere undervejs, end de oprindelige forsøgsdata fra BioNTech og Pfizer foreslog.

Israel er det land i verden, der har vaccineret den største del af sin befolkning. Hver fjerde israeler har fået et eller to stik.

Der er derfor en meget stor mængde data i Israel, og dem deler israelerne med producenterne.

Vaccinerer gravide

Selv om Israel har et tæt samarbejde med medicinalvirksomhederne, har man på ét område valgt at gå imod deres anbefalinger.

Israel har nemlig valgt at inkludere gravide på listen over prioriterede borgere til at få en coronavaccine. De vurderer, at der ingen risiko er for kvinden eller fosteret. Det skriver Reuters.

Medicinalfirmaerne bag vaccinerne anbefaler ellers, at man ikke vaccinere gravide, da vaccinerne ikke er testet på dem.

Men det er noget, som sundhedsmyndighederne i de enkelte lande selv bestemmer, lyder det fra Pfizer ifølge Reuters.

Beslutningen kommer i kølvandet på, at flere gravide kvinder har været indlagt med coronavirus i Israel under landets nuværende smittebølge.

Sker ikke i Danmark

I Danmark har Sundhedsstyrelsen som udgangspunkt valgt ikke at inkludere gravide på listen over danskere, der bør vaccineres:

“Selvom de aktuelt tilgængelige data ikke tyder på nogen øget risiko for den gravide eller for graviditeten, er der i øjeblikket utilstrækkelig dokumentation til at anbefale brugen af covid-19-vacciner under graviditeten. Vaccination af gravide bør kun overvejes, hvis de potentielle fordele opvejer de potentielle risici for mor og barn,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Det samme gælder for ammende kvinder samt børn.

Igen lyder argumentet altså snarere, at sikkerheden ikke kan bevises – snarere end at det er bevist usikkert eller farligt at vaccinere disse grupper.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu