ANNONCE

Trods coronavirus: Hold øje med disse symptomer

30. marts 2020 19:59 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det er ikke alt, man kan ignorere midt i en krise.

Kræftsygdomme stopper ikke med at ramme danskere, mens coronavirus covid-19 forandrer landet. Kræftens Bekæmpelse skriver derfor i en pressemeddelelse, at det er vigtigt, at danskere husker at holde øje med de klassiske symptomer på kræft.

Kræft, i en eller anden form, rammer hvert år knap 45.000 danskere, og der er tale om en sygdom, der behandles mest effektivt, når den bliver opdaget tidligt.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Det virker dog til, at udbruddet af coronavirus covid-19 har givet folk noget andet at tænke på. Kræftens Bekæmpelse skriver i pressemeddelelsen, at Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Selskab for Almen Medicin og Danske Patienter alle fortæller, at de får tiden får færre henvendelser end normalt fra borgere, der oplever en eller flere alvorlige symptomer på kræft.

Region Nordjylland har blandt andet meldt ud, at antallet af borgere, der henvender sig med symptomer på eksempelvis kræft er faldet så meget, at man henviser godt 20% færre til et kraftpakkeforløb.

Husk det nu

Hos Kræftens Bekæmpelse er man opmærksomme på, at der måske findes danskere, der ikke vil belaste sundhedsvæsnet unødigt for tiden. Det bliver man dog ikke helbredt for kræft af.

– Vi kan desværre ikke sætte kræft på pause. Jeg vil derfor opfordre til, at man ikke udskyder sit opkald til lægen, hvis man eksempelvis går og er bekymret, fordi man har symptomer på noget, der måske kan være kræft, siger overlæge Janne Bigaard i pressemeddelelsen.

Hun opfordrer alle, der oplever symptomer på kræft til, at de kontakter deres læge, og at man holder øje med de specifikke og de uspecifikke symptomer.

– Det er nemmere at opdage en knude, en uforklarlig blødning eller et modermærke, der forandrer sig – end at ens almentilstand ændrer sig. Måske har man gennem noget tid været hæs eller haft en hoste, der bliver værre og værre, eller man taber sig uforklarligt, siger Janne Bigaard.

Du kan i galleriet til denne artikel se de mest almindelige symptomer på kræft. Derudover opfordrer Kræftens Bekæmpelse danskere til at holde øje med, om kroppen forandrer sig uden forklaring.

– Vær særligt opmærksom i denne tid, hvor vi kan have tendens til at udskyde eller negligere symptomer på grund af corona, siger Janne Bigaard i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu