ANNONCE

Trump går direkte imod udmelding fra minister

19. december 2020 19:29 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

USA's præsident erklærer hackerangreb under kontrol og retter skylden mod Kina frem for Rusland.

Trump går direkte imod udmelding fra minister
Præsident Donald Trump climbs into golf cart number 45 as he golfs at Trump National Golf Club on December 13, 2020 in Sterling, Virginia. Al Drago/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS Foto: Al Drago/AFP

Et omfattende cyberangreb, der har ramt blandt andet amerikanske ministerier, er “under kontrol”, hævder USA’s præsident, Donald Trump.

Han modsiger sin egen regerings vurdering af, at Rusland står bag.

– Jeg er fuldt briefet, og alt er under kontrol, skriver han på Twitter.

Det er Trumps første offentlige udtalelse om hackerangrebet. Han antyder, at det sagtens kunne være Kina, der står bag.

– Rusland Rusland Rusland er favoritråbet, når noget sker, skriver han videre og hævder, at medierne er “skrækslagne over at drøfte muligheden af, at det kunne være Kina (det kunne det!)”.

Der er indtil videre ikke fremlagt beviser, der peger i retning af Kinas indblanding.

– Der kunne også have været et angreb mod vores latterlige valgmaskiner under valget, som det nu er tydeligt, at jeg vandt stort, hvilket gjorde det til en endnu mere korrupt skændsel for USA, skriver Trump videre.

Han har helt afvist, at Joe Biden kan have vundet en reel sejr ved valget 3. november, men har ikke fremlagt beviser for sine påstande om svindel.

Minister peger på Rusland

Trumps udmelding går stik imod det hans egen udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde tidligere lørdag dansk tid, nemlig at meget peger i retning mod Rusland.

– Der er gjort en betydelig anstrengelse for at bruge en software fra en tredjepart til ganske enkelt at indlejre en kode i den amerikanske regerings systemer, sagde Pompeo i et interview til radiostationen Westwood One.

– Dette var en betydelig anstrengelse, og jeg mener, det er en sag, om hvilken vi nu temmelig klart kan sige, at det var russerne, der var involveret i denne aktivitet, forklarede han.

Trump har hidtil været tavs om sagen, selv om den har været en topnyhed i USA den seneste uge.

Blandt de ministerier, der er blevet hacket, er energiministeriet, der har ansvar for USA’s atomvåben.

Microsoft oplyste natten til fredag, at det har varslet over 40 kunder, der er ramt af den ondsindede software.

Hackerne har efter alt at dømme brugt en svaghed i et sikkerhedsprogram. Det er udviklet af Texas-virksomheden SolarWinds. Det har været brugt af mange ministerier og organisationer.

80 procent af de berørte kunder hører hjemme i USA. Microsofts formand, Brad Smith, skriver i en blog, at der også er fundet ondsindet software i Belgien, Storbritannien, Spanien, Canada, Israel, Mexico og De Forenede Arabiske Emirater.

I Danmark oplyser Center for Cybersikkerhed ifølge DR, at 25-50 virksomheder og offentlige myndigheder kan være impliceret.

Det står ikke ganske klart, hvad hackerne forsøger at opnå.

– Dette er ikke spionage, som vi plejer at kende det, selv ikke i en digital tidsalder. I stedet er det en hensynsløs handling, som har gjort USA og verden teknologisk sårbare, siger Brad Smith.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu