ANNONCE

Trump nærmer sig Biden

5. november 2020 09:18 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Løbet er for tæt til at kunne udpege en vinder

Trump nærmer sig Biden
Løbet er for tæt til at kunne udpege en vinder. Arkivfoto: Scanpix.

Efter at distriktet Maricopa i delstaten Arizona, hvor storbyen Phoenix ligger, har offentliggjort en række valgresultater, mindskes Demokraternes Joe Bidens føring i delstaten.

Forskellen mellem de to præsidentkandidater er maks 11.000 stemmer i distriktet, oplyser CNN.

Dermed er der stadig en vis usikkerhed forbundet med Bidens 11 valgmænd i Arizona. Nyhedsbureauet AP og Fox News udråbte onsdag Biden som vinder i delstaten. Andre medier har fastholdt, at løbet er for tæt til at kunne udpege en vinder.

Sådan fungerer USAs valgsystem

* Præsidentvalget i USA er ikke en direkte folkeafstemning. Det afgøres i det, der hedder valgmandskollegiet.

* Der er 538 medlemmer af valgmandskollegiet fordelt ud på de 50 delstater og hovedstadsområdet District of Columbia efter befolkningstal.

* De mindste stater har tre valgmænd hver, mens den største, Californien, har 55.

* Når en kandidat får flertallet af stemmerne i en delstat, går alle dens valgmænd til vedkommende – i hvert fald i 48 af delstaterne.

* I Nebraska og Maine får delstatens vinder to valgmænd. De resterende henholdsvis tre og to gives til vinderen af de enkelte valgkredse til Repræsentanternes Hus.

* Der skal 270 valgmandsstemmer til at vinde valget. Valgmændene har lovet at stemme på den ene eller anden præsidentkandidat og gør det som regel. Men de er ikke alle steder formelt forpligtet til det.

* Valgmandskollegiet betyder, at kandidaten med flest stemmer i hele USA ikke nødvendigvis bliver præsident.

* Det skete i 2016, da Donald Trump fik 63 millioner stemmer mod Hillary Clintons knap 66 millioner, men han vandt 306 valgmænd mod Clintons 232.

Kilder: BBC, Washington Post.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu