ANNONCE

Trump-sejr i nat: Får sin vilje

27. oktober 2020 06:19 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Senatet siger god for præsident Donald Trumps kandidat til posten som ny dommer i USA's højesteret.

Trump-sejr i nat: Får sin vilje
Susan Collins var den eneste af Senatets 53 republikanske medlemmer som brød partilinjen og sammen med de demokratiske senatorer stemte mod Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer. Foto: Senate Tv/Reuters

Et flertal i Senatet i USA har ved en afstemning natten til tirsdag dansk tid godkendt Amy Coney Barrett som ny dommer i højesteret, der er landets øverste domstol.

52 stemte for, mens 48 stemte imod.

Republikanerne har et flertal på 53 af de 100 pladser i Senatet, og Susan Collins, der er senator for Maine, var den eneste republikaner, som stemte imod i lighed med samtlige de demokratiske senatorer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amy Coney Barrett blev nomineret til den betydningsfulde post af præsident Donald Trump, efter at den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i september.

– Hun bliver fantastisk. Hun kommer til at være der i lang tid, sagde Trump ved at vælgermøde i Pennsylvania mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Højesteretsdommere i USA kan sidde på posten, lige så lang tid de ønsker.

Skulle udpeges af vinderen

Demokraterne havde ønsket, at en ny højesteretsdommer skulle udpeges af vinderen af præsidentvalget den 3. november. Det ønske blev dog ignoreret af Republikanerne.

I nyere tid er der ifølge Reuters aldrig blevet bekræftet en højesteretsdommer så tæt på et præsidentvalg i USA.

Det har vakt vrede blandt Demokraterne, at processen ifølge dem er blevet hastet igennem. Ikke mindst fordi Republikanerne i 2016 blokerede for, at præsident Barack Obama udpegede en ny højesteretsdommer.

Dengang var Republikanernes argument, at udnævnelsen lå for tæt på valget. Der var på det tidspunkt ti måneder til næste valg. Republikanerne talte også for, at den næste præsident skulle have lov at nominere dommeren.

Med valget af den 48-årige Amy Coney Barrett som ny dommer bliver den konservative fløjs flertal i højesteretten styrket til seks ud af de i alt ni dommere.

Udpeget tre dommere

Donald Trump har i sin tid som præsident dermed nomineret og fået godkendt tre dommere til højesteretten.

Ifølge en meddelelse fra USA’s højesteret vil Amy Coney Barrett efter en privat ceremoni tirsdag under ledelse af højesteretspræsident John Roberts være klar til at deltage i rettens arbejde. Senere vil en formel indsættelsesceremoni finde sted.

Mandag aften lokal tid ventes Amy Coney Barrett at blive taget i ed ved en ceremoni i Det Hvide Hus. Det oplyste Trumps stabschef, Mark Meadows, inden afstemningen i Senatet ifølge mediet The Hill.

Fakta

Valg af højesteretsdommere har betydning i årtier

USA’s højesteret afgør principielle spørgsmål for landets 50 delstater. Det kan være spørgsmål som abort og homoseksuelle ægteskaber. Domstolen kan også inddrages ved tvister om resultatet af et præsidentvalg.

* Højesteret har stor indflydelse i USA. Kommer en konkret lov eller dele af den for højesteret, kan den underkendes, hvis et flertal ser den som værende i strid med forfatningen.

* Domstolen blev oprettet, da USA fik sin forfatning i 1787.

* Den amerikanske højesteret består af ni dommere. De udpeges af præsidenten med godkendelse af Senatet. De sidder på livstid, men kan gå af efter eget ønske.

* Dommere udnævnt af en præsident med en bestemt partifarve venter ofte med at trække sig, til den partifarve igen sidder på magten i Det Hvide Hus og har retten til at udnævne afløseren. Så slagsmålene er oftest opstået, hvis en dommer pludselig dør.

* Hvert år behandler højesteret cirka 80 sager ud af cirka 6000 anmodninger.

Kilder: AFP, Ritzau, DR, Politiken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu