ANNONCE

Trump skal for rigsret

13. januar 2021 22:30 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Et flertal - heriblandt 10 partifæller - stemmer for, at præsidenten stilles for rigsret. Det er historisk

Trump skal for rigsret
Donald Trump bliver den første amerikanske præsident, der stilles for en rigsret to gange. Foto: Scanpix

USA’s præsident, Donald Trump, bliver den første præsident i landets historie til at stå for en rigsret to gange, viser en optælling af stemmer afgivet hos Repræsentanternes Hus onsdag sen aften dansk tid.

Et flertal i Repræsentanternes Hus – herunder flere republikanere – har stemt for at indlede rigsretssagen mod Trump for at have opildnet til oprør i forbindelse med uro ved Kongressen i sidste uge. Uro, der udviklede sig til et decideret angreb på kongresbygningen.

232 medlemmer har stemt for at indlede en rigsretssag, mens 197 har stemt imod.

Ti republikanere er gået imod deres partilinje og har stemt for at stille Trump for en rigsret igen. Dermed er det den mest tværpolitiske rigsretssag i amerikansk historie.

Ifølge CBS News var den hidtidige rekord, da fem demokrater stemte for at indlede en rigsretssag mod daværende præsident Bill Clinton i 1998.

Det er Kongressens andet kammer, Senatet, der skal tage stilling til, om Trump skal erklæres skyldig eller ej. Det kræver to tredjedeles flertal i Senatet at erklære præsidenten skyldig. I Senatet er magtbalancen 50-50 mellem Demokraterne og Republikanerne.

Dermed skal mindst 17 republikanere vende Trump ryggen, hvis den afgående præsident skal dømmes skyldig.

Første gang Trump var for en rigsret, var det på grund af anklager om, at han havde presset Ukraines præsident til at indlede en efterforskning af Biden, der kunne gavne Trump politisk.

Dengang var der ingen republikanere, der stemte for en rigsret.

Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen.

Demokraten Joe Biden, der vandt præsidentvalget i november, bliver indsat som ny præsident 20. januar.

Fakta

Sådan fungerer amerikansk rigsret

Bliv her klogere på, hvordan en rigsretssag i USA fungerer:

* Den amerikanske forfatning tillader Kongressen at fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået “alvorlig kriminalitet”. Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.

* En rigsretssag i USA foregår ikke som en dansk rigsretssag eller en almindelig retssag. Sagen har i højere grad politisk karakter.

* Rigsretssagen foregår i Senatet, hvor senatorerne – politikere – fungerer som en slags nævninger. Udvalgte medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere i sagen.

* Anklagepunkterne mod præsidenten afprøves nogenlunde som ved en almindelig retssag.

* Når sagen har været fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej.

* To tredjedeles flertal – altså mindst 67 af Senatets 100 medlemmer – skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal afsættes.

* Det Republikanske Parti sidder på 50 af de 100 pladser i Senatet. Det betyder, at mindst 17 republikanere skal gå imod deres eget parti, hvis Trump skal dømmes.

* Hvis en præsident bliver kendt skyldig, vil vedkommende normalt skulle forlade præsidentposten, mens vicepræsidenten tager over. Men det er umiddelbart ikke aktuelt i denne sag, da Trump i forvejen forlader embedet 20. januar, hvor demokraten Joe Biden tager over. Det ventes ikke, at han når at komme for en rigsret inden da.

* Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen.

Kilder: Reuters, kongressen.com, CNN.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu