ANNONCE

Tun på dåse var i virkeligheden delfin

30. oktober 2020 12:48 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Der svindles med fødevarer i hele verden, også indenfor EU.

En kriminel organisation fyldte billig vin på tomme flasker med etiketter for langt dyrere produkter og solgte dem online til kunder i Belgien, Tyskland, Italien, Spanien og USA.

600 kilo fisk på vej fra Italien til Tyskland blev konfiskeret af kystvagten, fordi det var umuligt at spore fiskens oprindelsessted.

Et mexicansk forskningsprojekt dokumenterede, at der i tre ud af 15 undersøgte dåser tun i vand ikke bare var tun, men også delfin.

Ovenstående er bare et lille uddrag af de eksempler på fødevaresvindel, der bliver afsløret måned for måned over hele verden. Du kan i galleriet til denne artikel se flere eksempler på afsløringer af alt fra uegnet kød, farlig vin og svindel med æg.

Risiko

Fødevarestyrelsen skriver, at svindel med fødevarer rammer på flere fronter. Det går dels ud over de forbrugere, der betaler for en vare, de i sidste ende ikke får, og dels risikerer de at blive syge, fordi kvaliteten og oprindelsen på falske fødevarer ofte er ukendt.

I EU-lande kan man måske søge trøst i, at der findes et videncenter, hvorfra man blandt andet sørger for udveksling af oplysninger og mistanker om fødevaresvindel. I kølvandet på hestekødsskandalen blev der desuden etableret et netværk med 28 nationale kontaktpunkter, herunder Danmark, der understøtter samarbejdet på tværs af landegrænser i sager om fødevaresvindel.

En del af eksemplerne, der er nævnt i artiklen her, kommer fra Europakommissionen, der flere gange om året udgiver en oversigt over eksempler på svindel med fødevarer verden over.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu