Tunesisk opposition forlader parlament efter drab

6. februar 2013 19:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tunesisk opposition forlader parlament efter drab
Billede mangler

TUNESIEN: Onsdagens drab på den fremtrædende oppositionspolitiker Shokri Belaid, der var kendt som en markant modstander af den siddende regering, har fået oppositionen til at trække sig fra landets nationalforsamling. Konkret betyder det, at fire partier suspenderer deres medlemskab af parlamentet, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

 

Derudover opfordrer oppositionen til, at der indføres generalstrejke i Tunesien.

Drabet på Shokri Belaid, der var ledende medlem af oppositionspartiet Popular Front, fandt sted onsdag morgen, hvor han blev ramt af fire skud udenfor sit hjem i hovedstaden Tunis.

Nyheden om drabet fik øjeblikkeligt folk på gaden i hovedstaden, og senere bredte demonstrationerne sig. Nedskydningen kan udvikle sig til den største politiske krise i Tunesien siden revolutionen. Det er endnu ikke klart, hvem der står bag drabet. Shokri Belaids familie beskylder landets regeringsparti, Ennahda, for at stå bag mordet.

Præsidenten for Ennahda, Rached Gannouhi, erklærer overfor Reuters, at »Ennahda er komplet uskyldig i relation til mordet på Shokri Belaid«.

Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali fra Ennahda-partiet, betegner drabet på oppositionspolitikeren som »et mord på den tunesiske revolution«.

Ennahda-partiet kom til magten ved et parlamentsvalg i kølvandet på den opstand, der væltede den mangeårige og forhadte præsident Ben Ali.

Opstanden i Tunesien i slutningen af 2010 og begyndelsen af 2011 begyndte i Sidi Bouzid, hvor en ung arbejdsløs akademiker døde efter at have sat ild til sig selv i protest mod levevilkårene. Siden bredte opstanden sig til resten af landet og blev begyndelsen på det såkaldte »arabiske forår«, der siden væltede præsident Mubarak i Egypten, førte til krigen i Libyen, hvor oberst Gaddafi blev fældet, og rejste krav i andre arabiske lande om demokratiske reformer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu