»Typisk Dansk Folkeparti« at foreslå afskaffet valgret for indvandrere

5. marts 2013 18:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
»Typisk Dansk Folkeparti« at foreslå afskaffet valgret for indvandrere
Billede mangler

Selvom det møder stor modstand, er det ikke nogen særlig provokation, når Dansk Folkeparti foreslår at afskaffe stemmeretten for indvandrere uden dansk statsborgerskab ved kommunalvalg. Det mener valgforsker og professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

 

»Det med at være skeptisk over for at give nydanskeres eller indvandreres ret til at stemme har jo været Dansk Folkepartis politik i lang tid. De begrunder det med en idé om, at man skal gøre sig fortjent til at stemme,« siger han om forslaget.

Han peger på, at Dansk Folkeparti står i spidsen for holdningen om, at man skal gøre sig fortjent til statsborgerskab – et klassisk højrefløjssynspunkt, mens venstrefløjen gerne vil være åbne op og lade udefrakommende blive en del af fællesskabet.

»Det er de to diskussioner, der kører i Folketingssalen. Dansk Folkeparti er og har været meget markante, men det er der ikke noget nyt i,« siger Kasper Møller Hansen.

Alligevel møder forslaget, som tirsdag kom fra partiets borgmesterkandidat i Vejle, Holger Gorm Petersen (DF), ikke støtte fra andre bag Christiansborgs mure end i DFs egen partitop.

Især på regeringsfløjen møder forslaget forargelse.

Det viser Dansk Folkeparti »sande og usympatiske ansigt«, mener integrationsordfører Liv Holm Andersen (R).

»Ærlig talt er det en farce, og det ville være sjovt, hvis ikke det var, fordi det var trist. For os radikale er muligheden for at stemme et udtryk for at være inkluderet i samfundet, så derfor giver det egentlig for os bedre mening at udvide end at indskrænke,« siger hun.

Heller ikke hos Socialdemokraterne kan DFerne finde opbakning. Selv om regeringspartiet går ind for en stram udlændingepolitik, siger integrationsordfører Jacob Bjerregaard (S), men den nuværende valglov er »rigtig god«. Som reglerne er skruet sammen nu, kan indvandrere, der har haft bopæl i Danmark i fire år, stemme ved kommunalvalg, men ikke ved valg til Folketinget.

»Det skal være svært at komme ind i Danmark, men når man først får lov at være her og slå sig ned, så skal man også være en del af fællesskabet, og så skal vi integrere folk så hurtigt som muligt. Der er stemmeretten jo et af de incitamenter, der kan motivere folk til at blive en del af det danske fællesskab,« siger han.

Kun hos Konservatives ungdomsafdeling, som dog ikke opererer på Christiansborg, er der medvind. Blandt andet mener medlemmerne, at udlændinge med stemmeretten som gulerod måske ville arbejde hårdere for at opnå statsborgerskab.

Integrationsordfører Tom Behnke (K) kan godt se pointen fra sit ungdomsparti, men han understreger, at de Konservative ikke har nogen aktuelle planer om at ændre valgloven.

»Fire år er den grænse, der skal være. Vi har selv indført den grænse, og vi har ingen aktuelle planer om at ændre den,« siger han.

En udmelding fra Dansk Folkeparti som denne betyder dog ikke, at partiet hverken mister eller får flere stemmer, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

»Jeg tror ikke, stemmerne flytter sig meget. Mange af dem, der ikke sympatiserer med Dansk Folkeparti, vil sige »det er også typisk Dansk Folkeparti«, så på den måde skiller det vandene mellem de, der stemmer på Dansk Folkeparti og de, der ikke gør,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu