Tysk ægtefællefradrag er »temmelig ineffektivt«

4. februar 2013 06:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Tysk ægtefællefradrag er »temmelig ineffektivt«
Billede mangler

TYSKLAND: En stor del af Tysklands familiepolitik er ineffektiv, uvirksom eller direkte kontraproduktiv.

 

Den sønderlemmende kritik kommer ikke fra oppositionen men ifølge ugemagasinet Spiegel fra et ekspertudvalg, som kansler Angela Merkels (CDU) regering selv har nedsat. Magasinet citerer fra de foreløbige konklusioner. Det skriver b.dk.

Tyskland bruger årligt 200 milliarder euro – 1,5 billioner kroner – på ordninger, der især skal hjælpe børnefamilier, men mange af pengene bruges ineffektivt eller er direkte spildt, skriver eksperterne.

Børnepenge beskrives ifølge Spiegel som »kun lidt effektivt«. Den reelle pris for at hæve niveauet for børnepenge er nemlig dobbelt så høj som den nominelle pris, fordi moderen i mange tilfælde vil arbejde mindre. Ægtefællefradrag beskrives som »temmelig ineffektive« og en særlig ret til at sygeforsikre sin ægtefælle på fordelagtige vilkår kaldes »særligt ineffektiv«.

Netop familiepolitikken ventes at blive et hovedtema i den kommende valgkamp. Regeringen har vedtaget en meget omdiskuteret ordning, der træder i kraft 1. august, hvorefter en forælder kan få udbetalt 100 euro om måneden for selv at passe sit barn hjemme i stedet for at sende barnet i institution.

Det er de sydtyske konservative i CSU, der har insisteret på ordningen, der spottende kaldes »komfurpenge« og kritiseres for at tilhøre en anden tid og skade arbejdsudbuddet.

Den mest lønsomme investering på børnefamilieområdet er ifølge Spiegels referat udbygning af daginstitutionspladser, som SPD og de Grønne vil sætte mere skub i. Udgifter til vuggestuer og børnehaver flyder med 48 procent tilbage i statskassen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu