ANNONCE

Tyskland vågner efter ny terror

25. juli 2016 10:05 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Tre af de 12 sårede efter bombeangreb er i kritisk tilstand.

Tre af de 12 sårede efter bombeangreb er i kritisk tilstand. Video: Ritzau.

Søndag aften sprængte en 27-årig asylansøger sig selv i luften i den sydtyske by Ansbach. Manden døde, og 12 borgere blev sårede af angrebet. Mandag morgen bliver bykernen i Ansbach stadig bevogtet, skriver Ritzau. Men det er ikke det eneste sted i Tyskland, hvor man må forvente, at politiet er ekstra påpasselige i disse dage. Generelt var sidste uge meget voldelig, blodig og fuldstændig forfærdelig for det tyske folk.

I alt har der været fire episoder, der på kort tid har kastet landet ud i et stormvejr. Og spørgsmålet er, hvad et helt lands befolkning kan stille op, når angrebene rammer på tilfældige steder igen og igen.

Der skal være trygt i Tyskland

Efter skyderiet i et indkøbscenter i München fredag aften, sagde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at den tyske sikkerhedstjeneste vil gøre alt, hvad der står i dens magt, for at sikre det tyske folks frihed.

– Angrebet rammer et sted, hvor hvem som helst af os kunne have været, og mange tænker nok over, hvor det er trygt, sagde Angela Merkel på en pressekonference i Berlin lørdag, ifølge Ritzau.

Endnu to angreb

Spørgsmålet er blot, hvordan den tyske sikkerhedstjeneste vil løse den opgave. Efter Merkels udtalelser har der været endnu to anslag mod det tyske folks frihed. En 21-årig syrisk flygtning slog en kvinde ihjel og sårede fem andre med en machete i byen Reutlingen, som ligger cirka 35 kilometer syd for Stuttgart, ifølge Ritzau.

Samme dag, søndag aften, sprængte en 27-årig asylansøger så sig selv i luften. Han blev nægtet adgang til en musikfestival, inden han bragte bomben til sprængning. Han havde tilsyneladende psykiske problemer, og indenrigsministeren i Bayern har, ifølge Ritzau, udtalt, at det ligner et “islamistisk selvmordsangreb”.

Fire angreb på én uge

Lagt sammen med angrebet fredag og angrebet 18. juli hvor en 17-årig dreng angreb togpassagerer med en økse og en kniv, angiveligt efter at have sværget troskab til IS, er det svært at sige, om der tegner sig et mønster. Af de fire episoder er én blevet forbundet direkte til IS (angrebet 18. juli), mens angrebet søndag aften ikke kan udelukkes som et islamistisk selvmordsangreb.

Samtidig ved vi, at den 18-årige dreng, der gik amok med en pistol i München, læste bøger om massedrab. Han angreb på femårsdagen for Anders Behring Breiviks angreb i Oslo og på Utøya, men politiet afviser, at der nødvendigvis har været tale om et politisk motiveret angreb fra den 18-åriges side.

Ritzau har samlet følgende overblik over sagerne:

* 18. juli: En 17-årig dreng angriber togpassagerer med en økse og en kniv. Fem bliver såret, heraf fire alvorligt. Det sker i byen Würzburg, der ligger i det sydlige Tyskland.

* 22. juli: En 18-årig tysk-iraner skyder og dræber ni mennesker i München, inden han tilsyneladende retter våbnet mod sig selv og tager sit eget liv. Den 18-årige havde planlagt angrebet i et år og var muligvis inspireret af den norske massemorder Anders Breivik. Politiet afviser dog, at angrebet var politisk motiveret.

* 24. juli: En 21-årig syrisk flygtning bliver anholdt i den sydtyske by Reutlingen, som ligger cirka 35 kilometer syd for Stuttgart, efter han med en machete har slået en tilsyneladende bekendt kvinde ihjel og såret fem andre. Politiet udelukker terror.

* 24. juli: En syrisk mand, der har fået afvist sin ansøgning om asyl, detonerer en bombe ved en musikfestival i Ansbach i det sydlige Tyskland. 12 personer kommer til skade, og syreren dør selv. Manden havde tilsyneladende psykiske problemer, og det er ikke slået fast, om der var tale om et angreb. Men indenrigsministeren i Bayern mener, at det ligner et “islamistisk selvmordsangreb”.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu