ANNONCE

Ubåds-ekspert gennemhuller Raket-Madsens forklaring

3. april 2018 11:18 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Eksperten er ikke i tvivl.

Orlogskaptajn Ditte Dyreborg fra Søværnet siger tirsdag i Københavns Byret, at der i ubåden “UC3 Nautilus” ikke er fundet spor af hverken CO2 eller kulilte.

Dermed punkterer hun den drabstiltalte Peter Madsens forklaring om den svenske journalist Kim Walls død.

– Hvis forklaringen er, at der har været tale om forgiftning ved kulilte eller CO2, og kompressoren har kørt, burde vi kunne måle det, siger Ditte Dyreborg, der også er ekspert i ubåde.

Hun afviser, at det skulle have nogen betydning, at målingerne først blev foretaget længe efter hævningen af ubåden.

– At der var gået et par måneder spiller ingen rolle, for luften i ubåden var ikke blevet skiftet i mellemtiden, siger vidnet.

Desuden skal civilingeniør Kim Winther fra Teknologisk Institut vidne i ubådssagen.

Det er det ottende retsmøde ud af i alt 12.

Fakta

Her er retsopgøret mod Peter Madsen

Den drabstiltalte Peter Madsen har valgt, at så få mennesker som muligt skal afgøre hans skæbne.

Københavns Byret indleder torsdag drabssagen mod raketbyggeren Peter Madsen. Den tiltalte kræves idømt fængsel på livstid – alternativt forvaring.

Her kan du få et overblik over, hvordan sagen kommer til at forløbe.

* Der er afsat 12 retsdage til sagen med start 8. marts. Dommen ventes 25. april.

* Da kravet fra anklagemyndigheden er en straf på over fire års fængsel, er sagen rejst som en nævningesag.

* Peter Madsen har imidlertid ønsket, at så få mennesker som muligt skal afgøre hans skæbne. Derfor erstattes de tre juridiske dommere og seks nævninger af en domsmandsret. Det vil sige en enkelt juridisk dommer samt to domsmænd. Ligesom nævninger har domsmænd ingen juridisk baggrund.

* På retssagens første dag vil specialanklager Jakob Buch-Jepsen indledningsvist læse sagens anklageskriftet højt.

* Herefter vil den tiltalte typisk oplyse, hvordan vedkommende forholder sig til anklagerne. Det har tidligere været fremme, at Peter Madsen nægter sig skyldig i drab og i anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder. Omvendt har han erkendt sig skyldig i at have parteret Kim Walls lig og i at have smidt kropsdelene i havet.

* Det næste punkt på dagsordenen er anklagerens forelæggelse. Det vil sige, at Jakob Buch-Jepsen relativt kortfattet præsenterer sagens objektive fakta, samt hvordan sagen er planlagt til at forløbe. Formålet er at give rettens medlemmer et overblik over, hvad de har i vente.

* Som den første vil den 47-årige Peter Madsen få mulighed for at afgive forklaring. Han tager plads i midten af retssalen. Først stiller anklageren spørgsmål, hvorefter det er forsvarerens tur. En tiltalt har hverken pligt til at udtale sig eller til at tale sandt. Planen er, at Madsen får ordet allerede 8. marts, og at afhøringen fortsætter 21. marts.

* Når afhøringen af den tiltalte er afsluttet, følger sagens vidner. Der er indkaldt ikke færre end 37 vidner, herunder en retsmediciner og andre eksperter. Deres forklaringer ventes at strække sig over seks retsdage.

* Efterfølgende vil anklagemyndigheden typisk have en del skriftligt materiale, som skal dokumenteres. Særligt interessant bliver det angiveligt at få indsigt i den mentalerklæring, som er udarbejdet om Peter Madsen.

* Det er på baggrund af den undersøgelse, at eksperterne i Retslægerådet har vurderet, at Madsen er så farlig, at det kan være påkrævet at idømme ham forvaring på ubestemt tid for at undgå ny kriminalitet.

* Når beviserne er lagt frem, gør først anklageren og derefter den tiltaltes forsvarer rede for, hvordan de ser på skyldsspørgsmålet. De argumenterer også for, hvilken sanktion de finder passende. Anklagemyndigheden har allerede slået fast, at målet er fængsel på livstid. Kun hvis retten skulle overveje at straffe Madsen med en tidsbegrænset fængselsstraf, vil anklagemyndigheden foretrække forvaring.

* Inden retten trækker sig tilbage for at votere, får den tiltalte mulighed for at få ordet.

* Under voteringen gennemgår retsformanden kort sagen og de beviser, der er blevet lagt frem. Derefter taler man uformelt om sagen. Hvis dommerne ikke er enige, går man over til en formel afstemning. Yngste domsmand stemmer først, og retsformanden stemmer sidst.

* Når dommerne vender tilbage til retssalen, står alle tilstedeværende op, mens retsformanden afsiger dommen. Forventningen er, at det sker 25. april.

Kilder: Ritzau, anklagemyndigheden og domstol.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu