ANNONCE

Ubådsag: Nu leder Sverige efter liget af Kim Wall et helt specielt sted

20. august 2017 11:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Analyser af strømforholdene i Øresund gør, at eftersøgningen nu omfatter Skånes sydkyst.

Eftersøgningen af den forsvundne journalist Kim Wall udvides. Nu leder de svenske myndigheder også langs Skånes sydkyst, oplyser SVT søndag.

Kvinden forsvandt under en tur med den danske ubådsskipper Peter Madsen på Øresund.

Torsdag 10. august sejlede hun ud sammen med den danske opfinder på ubåden “Nautilus”, fordi hun skulle lave en reportage. Den følgende dag blev danskeren reddet i land, efter at ubåden pludselig sank – men hans gæst var væk.

I første omgang forklarede han, at han senere samme torsdag aften havde sat Kim Wall i land på Refshaleøen i København.

Madsen blev anholdt og varetægtsfængslet. Hvilken forklaring han har givet dommeren, vides ikke, idet retsmødet om sagen foregik bag lukkede døre.

Det er analyser af strømforholdene, som har fået de svenske myndigheder til at lede efter den 30-årige kvinde ud for Skånes sydlige kyst, oplyser svensk politi ifølge SVT.

Lørdag var en båd og en helikopter indsat i eftersøgningen, som er genoptaget søndag.

I forbindelse med dansk politis efterforskning har et stort antal søfarende og andre givet oplysninger og fotos. Forleden oplyste politiet, at man havde fået næsten 300 henvendelser i den usædvanlige sag. Efterforskerne forsøger at klarlægge ubådens færd.

Det var formentlig som resultat af “en bevidst handling”, at “Nautilus” gik ned fredag, har politiet sagt.

Sigtet for drab

Den 46-årige Peter Madsen sigtes af politiet for drab, men dette er ikke grundlaget for varetægtsfængslingen.

Dommeren i Københavns Byret fastslog i et grundlovsforhør lørdag 12. august, at der er begrundet mistanke om “i hvert fald uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.”

Årsagen til fængslingen er, at Madsen på fri fod kan tænkes at ville hindre politiets opklaringsarbejde. Fristen udløber 5. september. Han nægter sig skyldig.

Fakta

Ubådssagen fra eftersøgning til varetægtsfængsling

Sagen om den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus” begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet “Raket-Madsen”, for uagtsomt manddrab.

Her er et overblik over forløbet:

Torsdag:

Omkring klokken 19: Den 30-årige svenske journalist Kim Wall sejler sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden “UC3 Nautilus”. Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.

Omkring klokken 22.30: Ejeren af ubåden har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag:

Omkring klokken 02.30: Kvindens kæreste kontakter Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.

Klokken 02.51: Lyngby Radio forsøger at kontakte ubåden, men der er intet svar.

Klokken 03.39: JRCC kontakter Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.

Klokken 07.11: Lyngby Radio udsender en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.

Klokken 10.14: JRCC får besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.

Klokken 10.30: Der er radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.

Omkring klokken 11: Et vidne på en båd ser Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.

Omkring klokken 11.30: Peter Madsen ankommer til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank.

11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.

Klokken 13.30: Københavns Politi melder ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.

Klokken 17.44: Københavns Politi udsender en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag:

Københavns Politi oplyser, at de vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag aften ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.

Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.

Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.

Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag:

Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet. Undersøgelserne ventes at gå i gang søndag formiddag.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT, tv2.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu