Ubådssag: Politiet har fundet sav på Peter Madsens rute

12. oktober 2017 09:56 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Politiet har ved gennemsøgning med dykkere fundet en sav i Køge Bugt.

Ubådssag: Politiet har fundet sav på Peter Madsens rute
Politiet har nu fundet en sav i Køge Bugt. Den kan have relation til den tragiske ubådssag. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Som Newsbreak.dk kunne fortælle tidligt torsdag morgen har politiet søgt efter et værktøj, som varetægtsfængslede Peter Madsen kan have brugt til at partere den svenske journalist Kim Wall. Københavns Politi har en formodning om – og har også sigtet Madsen for – at Kim Wall blev parteret af ubådsbyggeren.

Kort efter klokken halv 10 torsdag afslører Københavns Politi i en pressemeddelelse, at der er fundet en sav på bunden af Køge Bugt. Den blev fundet af dykkere allerede onsdag, oplyser politiet.

“Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år” skriver politiet.

– Saven bliver nu undersøgt af vores kriminalteknikere, for at vurdere, om der er tale om den sav, som politiet har ledt efter i forbindelse med ubådssagen, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Mangler arme

Saven er blevet fundet i forbindelse med, at politiet har en gennemgribende dykker-indsats på den rute, ubåden Nautilus har sejlet. Det skyldes blandt andet, at liget af Kim Wall – den dræbte journalist – blev fundet uden arme, ben og hoved. Det er endnu ikke lykkedes at finde armene.

“Politiet leder fortsat efter Kim Walls arme og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet. Københavns Politi vil ikke oplyse hvor og hvornår der dykkes.
København Politi har ikke yderligere kommentarer for nuværende.”

Obduktionen af Kim Wall viste, at hun blev parteret med en sav, selv om Peter Madsens forklaring indtil videre har været, at liget var intakt, da han smed hende over bord. Politiet har i længere tid ledt efter en sav med orange håndtag, fordi et vidne mener at have set Peter Madsen med sådan et stykke værktøj.

Peter Madsen har bekræftet, at han ganske rigtigt har haft en sav med på ubåden, men at han lagde den tilbage i sit værksted. Der har politiet ikke kunnet finde den.

Svensk politi: Værktøj kan matche skader

Kvällsposten har talt med kriminalkommisær Mattias Sigfridsson, som er det svenske politis kontaktperson i forbindelse med ubådssagen. Han fortæller, at det danske politi kan være på udkig efter værktøj, som kan stemme overens med skader på Kim Walls krop. Disse fund kan være helt centrale for politiets sag mod Peter Madsen.

– Det er anklageren, der har bevisbyrden. Man skal have fastlagt en kæde af begivenheder, og for at gøre det bør man finde udstyr eller værktøj, som er blevet brugt ved forbrydelsen. Det skal man for at kunne give så klart et billede som muligt af forløbet ved en retssag, siger Mattias Sigfridsson til Kvälssposten.

Kriminalkommisæren oplyser også, at der er fundet mange genstande ved den svenske side af Øresund, men ingen af dem har været interessante for efterforskningen af Kim Walls dødsfald. Derudover modtager det svenske politi også mange tip i sagen, og der bliver sat stor pris på alle henvendelser i sagen, slår Mattias Sigfridsson fast.

Mysteriet Peter Madsen

Den nu drabssigtede Peter Madsen var indtil sensommeren mest kendt for at være en opfinder med evner for at fortælle en god historie. Han var kendt for at være en mand, der byggede ubåde og raketter, og som ville ud i verdensrummet og tilbage igen.

Peter Madsen har deltaget i utallige interview og artikler om sine projekter og sin person. Ganske bemærkelsesværdigt har han blandt andet tidligere udtalt, at han havde en drøm om at lave en “happening af gigantiske dimensioner”, hvor det endte med, at politiet jagtede ham.

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til 11. august melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

* 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og PeterMadsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

* 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

* 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

* 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

* 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

* 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig.

* 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

* 7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

* 30. oktober kommer det frem, at Peter Madsen har ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Det er sket under en afhøring 14. oktober.

Nu siger han, at hun formentlig døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender nu at have parteret Wall.

I forbindelse med afhøringen 14. oktober blev Madsen desuden præsenteret for en ny sigtelse. Politiet mener, at de 14 knivstik i Walls underliv udgør en overtrædelse af straffelovens paragraf om anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig skyldig i den del af sigtelsen, ligesom han også fastholder sin uskyld, hvad angår anklagen om drab.

* 14. november oplyser Peter Madsens advokat, at han frivilligt går med til at lade sin fængsling forlænge i yderligere fire uger. Foreløbigt skal han sidde fængslet frem til 13. december.

* 21. november finder Forsvarets dykkere i samarbejde med politiet en arm i Køge Bugt. Den menes at tilhøre Wall.

* 29. november klokken 10.20 finder dykkere endnu en arm i Køge Bugt. Armen er ikke undersøgt, men den menes at være Kim Walls.

* Efter planen begynder retssagen mod Madsen 8. marts 2018 i Københavns Byret. Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Kilde: Ritzau. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu