ANNONCE

Ubådssagen rulles op på tv

28. september 2020 20:47 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Ubådssagen og drabet på Kim Wall er blevet til tv-serien 'Efterforskningen'.

Ubådssagen og drabet på Kim Wall kommer som tv-serien ‘Efterforskningen’.

‘Efterforskningen’ er navnet på en tv-serie, der går tæt på drabet på den svenske journalist Kim Wall.

(I galleriet over artiklen kan du se en række billeder fra ubådssagen, drabet på Kim Wall og Efterforskningen).

Artiklen fortsætter under videoen

‘Ubådssagen’ er en af de mest omtalte drabssager i nyere tid. Nu kommer den som tv-serie.

Efterforskningen sendes mandage på TV2.

Ubådssagen i korte træk:

10. august klokken 19 2017 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

Om natten melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

Dagen efter bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Kim Wall formodes død

Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

I oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

I september 2018 bliver Peter Madsen kendt skyldig i det og idømt livstid.

Under hele retssagen har Peter Madsen nægtet sig skyldig.

Han har dog siden erkendt sin skyld over for journalisten Kristian Linnemann.

– Der er ikke noget med, hvis skyld det er. Det er min skyld, hun døde. Og det er min skyld, fordi jeg begik forbrydelsen. Det er alt sammen min skyld, siger Peter Madsen programserien ‘De hemmelige optagelser’.

Efterforskningen af ubådssagen som tv-serie

Efterforskningen er altså navnet på den tv-serie, der nu ruller over skærmene.

Miniserien på seks afsnit, der er skrevet og instrueret af Tobias Lindholm, skildrer ubådssagen ud fra efterforskerens side.

Informations anmelder skriver, at tv-seriens første afsnit skildrer sagen taktfuld og følsomt.

– Første afsnit af “Efterforskningen” vidner om en usædvanlig velovervejet og dygtig manuskriptforfatter og instruktør med et hold, der er i stand til at forløse den vel nok vanskeligste historie fra nyere dansk tid på værdig vis, skriver anmelderen.

Politikens anmelder kalder det et “stille mesterværk”, der er “smuk og langsom”

Stor ros til Malling

Søren Malling, der spiller drabschef Jens Møller, bliver beskrevet som “i en liga for sig”.

Filmmediet Ekko er mindre begejstrede. Her får tv-serien tre ud af seks stjerner. Serien beskrives som håndværk i førsteklasse, men anmelderen er i tvivl om, hvorvidt underholdningen kan retfærdiggøres.

Ekkos anmelder beskriver desuden Jens Møller-karakteren som klichéfyldt.

Tv-serien har før premieren skabt lidt af en diskussion om, hvorvidt man kan skildre en så voldsom historie.

Eksempelvis har dramatiker Katrine Wiedemann i Weekendavisen skrevet, at “serien er det endegyldige bevis på de kreative branchers moralske fallit”.

– Uanset hvor meget publikum elsker at svælge i virkelige menneskers virkelige mareridt, må true crime-bølgen stoppe nu, skrev hun.

Peter Madsen ikke med

Kim Walls daværende kæreste, Ole Stobbe, har også skrevet i Weekendavisen, at han er imod serien.

Serien er lavet i samarbejde med forældrene Joachim og Ingrid Wall, der i serien spilles af Rolf Lassgård og Pernilla August.

Gerningsmanden, Peter Madsen, omtales ikke ved navn i serien, ligesom han heller ikke vises som karakter.

‘Efterforskningen’ af ubådssagen og drabet på Kim Wall sendes mandage på TV2.

Fakta

Overblik over Ubådsagen

Få overblik over sagens forløb:

* 10. august 2017 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall ud i ubåden “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København. Formålet er for Walls vedkommende at skrive en artikel om Madsens raketprojekt.

* 11. august finder man ubåden i Køge Bugt. Madsen bliver reddet i land og forklarer, at hans svenske gæst blev sat i land aftenen før. Alligevel anholdes han og sigtes for drab.

* 12. august ændrer Peter Madsen forklaring. I grundlovsforhøret hævder han, at Wall døde, da hun fik en tung luge i hovedet, og at han efterfølgende “begravede hende til søs”.

* 21. august dukker en kvindelig torso op i vandet ved Amager. Arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”, oplyser politiet. Dna-profilen matcher Kim Wall.

* 7. oktober oplyser politiet, at Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv er fundet i Køge Bugt. Der er ingen spor af frakturer på kraniet. Dermed forekommer Madsens forklaring om hendes død usandsynlig. Siden er også armene fundet.

* 14. oktober ændrer Peter Madsen igen forklaring. Han siger i stedet, at Wall døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender for første gang at have parteret liget.

* 16. januar 2018 oplyser anklagemyndigheden, at der er rejst tiltale mod Madsen for efter forudgående planlægning at have bundet, sexmishandlet, dræbt og parteret Kim Wall. Kravet er fængsel på livstid.

* 8. marts begynder retssagen i Københavns Byret. I løbet af sagen, der strækker sig over 12 retsdage, føres 36 vidner.

* 25. april idømmer byretten Peter Madsen fængsel på livstid. Den hårde straf skyldes blandt andet forbrydelsens brutalitet.

* 7. maj oplyser Statsadvokaten i København, at ankesagen kun handler om straffens længde. Madsen har opgivet kravet om frifindelse.

* 5. september indleder Østre Landsret strafudmålingsankesagen.

* 14. september skulle landsretten have afsagt dom, men under anklagerens procedure fik en domsmand pludselig et ildebefindende. Retsmødet blev derfor udskudt.

* 26. september gentager landsretten straffen fra Københavns Byret. Madsen idømmes fængsel på livstid.

Kilde: Ritzau.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu