ANNONCE

Ubetinget frakendelse af kørekortet: Når du overtræder loven med syvmilestøvler

21. juli 2017 14:07 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det er ikke jordens undergang at få et klip i kørekortet. Det kan det til gengælde være at blive mødt med en ubetinget frakendelse af selvsamme kørekort. For så har du virkelig brudt loven.

Får du en ubetinget frakendelse af kørekortet, hvis du får tre klip på dit kørekort? Nej. Sådan er reglerne ikke bygget op. Faktisk skal der ekstraordinære lovovertrædelser til, før du bliver ramt af en ubetinget frakendelse af dit kørekort.

Kører vi danskere generelt for stærkt? Det er svært at svare på. Det er dog et faktum, at politiets fotovogne i 2016 fangede 563.755 bilister i at overtræde loven, en stigning på 42% i forhold til 2015 og det højeste antal nogensinde. Ifølge Jp.dk, der bragte tallene i starten af 2017, blev der i 2016 udskrevet bøder til bilister for at køre for stærkt for 701 millioner kroner.

Det er mange penge, og det er mange klip i kørekortet. Klippene skal forstås i overført betydning. Dit kørekort får lov til at forblive uskadt, selv hvis du var blandt de mere end 500.000 danskere, der sidste år blev fanget af en fotovogn i at køre for stærkt.

Betinget frakendelse

Får du tre klip i dit kørekort inden for tre år, bliver dit kørekort frakendt betinget. Det betyder, at du skal op til en ny teori- og køreprøve. Det betyder også, at du kan fortsætte med at køre bil, med dit kørekort i behold, indtil du har bestået ny teori- og køreprøve.

Fakta

Straffen for at køre for stærkt

Kører du over 30 % hurtigere, end du må, får du et klip i kørekortet. Du får en betinget frakendelse og skal op til ny teori- og køreprøve, hvis du

… kører mere end 60 % for stærkt eller 160 km/t eller derover i en almindelig personbil.

… kører mere end 40 % for stærkt i et større køretøj. Fx en bil med trailer, bil med campingvogn og lastbil.

… kører mere end 40 % for stærkt, hvor hastigheden er nedsat pga. vejarbejde.

Hvis du overskrider fartgrænsen med mere end 100 % (dog min. 100 km/t), får du frakendt kørekortet ubetinget i en periode. Dette gælder for alle køretøjer.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Dumper du en af de to prøver, mister du dog dit kort, indtil du har bestået begge prøver. Så hvis du mister dit kørekort betinget, skal du fokusere og være klar til at generhverve det i første hug, hvis du vil undgå alt for mange gener.

Ubetinget frakendelse

En ubetinget frakendelse af kørekortet er en anden størrelse. Her skal du aflevere dit kørekort til politiet, og du går herefter i en frakendelelsesperiode uden føreret, inden du kan prøve at generhverve dit kørekort.

Har du fået frakendt kørekort i tre år eller mere, generhverver du derudover kun dit almindelige kørekort, det såkaldte B-kørekort. Havde du ret til at føre køretøjer i andre kategorier, skal retten generhverves en for en.

Fakta

Straffen for at køre med sprit i blodet

Nedenstående gælder for tilfælde, hvor der ikke er sket en ulykke i forbindelse med spritkørslen.

Førstegangstilfælde:

Promille mellem 0,5 og 1,2

Du får frakendt kørekortet betinget. Det betyder at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet. Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.
Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Promille mellem 1,2 og 2,0

Du får frakendt kørekortet ubetinget i 3 år. Du kan vælge at forkorte din frakendelsestid med 1 år mod at køre med alkolås i 2 år. Læs mere om alkolås her
Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Promille over 2,0

Du får frakendt kørekortet ubetinget i min. 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i 2 år, eller du må vente yderligere to år med at generhverve kørekortet. Læs mere om alkolås her
Du får 20 dages betinget fængsel
Du får en bøde, der ca. svarer til en netto månedsløn
Din bil kan blive konfiskeret
Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Gentagelsestilfælde

Hvis du kører spritkørsel flere gange, stiger straffen. Hvad du præcist får i straf, afhænger af promillen, hvor mange gange, du har kørt spritkørsel – samt øvrige omstændigheder.

Du vil få frakendt kørekortet ubetinget i en periode – fx 3 år, 5 år eller længere.
Du får en betinget fængselsdom; hvor længe afhænger af omstændighederne
Du bliver omfattet af alkolåsordningen. Læs om den her.
Du får en bøde.
Din bil kan blive konfiskeret
Betingelserne for at generhverve kørekortet er deltagelse i ANT-kursus og bestået kontrollerende køreprøve.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Har du mistet dit kørekort ubetinget på grund af spirituskørsel (og du kan i galleriet se, præcist hvor fuld du skal være, før det finder sted), har det siden 1. marts 2002 været et krav,a t du også skal gennemføre et Alkohol, Narko og Trafik Kursus (ANT-kursus), før du kan få lov til at gå op til en kontrollerende køreprøve.

Læs mere om kørekort: 

Kørekort: Alt, der er værd at vide om det laksefarvede stykke plastik.

Kilder: 

Borger.dk.

Sikkertrafik.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu