Ubrugelige undersøgelser koster 173 millioner

5. marts 2012 07:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ubrugelige undersøgelser koster 173 millioner
Billede mangler

Undersøgelser af magtmisbrug blandt politikere og pligtforsømmelse hos embedsmænd koster kassen. Og skatteborgerne kan ikke få pengene tilbage, når det viser sig at være et fejlkøb.
Der har været seks undersøgelseskommissioner i Danmark, og de har kostet skatteborgerne 173 millioner kroner. De to dyreste er PET- og Farumkommissionen, der har kostet henholdsvis 77 og 58 millioner kroner, viser en optælling som Newspaq har lavet.
Og alt for ofte ender kommissionerne som rene syltekrukker og spild af penge, vurderer professor Tim Knudsen fra Københavns Universitet, der har forsket i undersøgelseskommissioner.
“Faren er i det hele taget, at langvarige kommissioner bliver en undskyldning for intet at ændre, før en sag er undersøgt og afsluttet. Så der er bestemt risiko for, at de bliver syltekrukker,” siger Tim Knudsen, der mener, at undersøgelseskommissioner kun skal bruges i virkelig alvorlige sager, hvor en minister kan komme for en rigsret.
Et skoleeksempel i spild af penge er ifølge professoren hele Farum-sagen, som endnu ikke er færdig efter ni år.
“Farumkommissionen har været direkte kontraproduktiv. Erfaringen fra Brixtofte-skandalen burde have været inddraget ved strukturreformen til at ændre på kommunalforfatningen,” fortæller Tim Knudsen, fordi de andre folkevalgte ikke kunne stoppe Peter Brixtofte (V), der brugte kommunekassen som sin døde tantes arv.
Han mener, at Danmark skal kopiere USA, så mistænkte i store sager skal stå skoleret for Folketinget.
“Folketinget burde i lighed med den amerikanske kongres kunne gennemføre hurtige afhøringer under vidneansvar. Mange sager kunne klares hurtigere, billigere og give konklusioner, mens sagen endnu var aktuel,” fortæller professoren, der dog fortsat mener, at vi skal kunne rulle de helt store undersøgelseskommissioner ud, når der virkelig er brug for dem.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu