UCI advarede Armstrong

22. januar 2013 19:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
UCI advarede Armstrong
Billede mangler

Lance Armstrong og andre ryttere blev i årevis advaret af UCI, hvis deres blodværdier var for høje.

 

Den Internationale Cykel Union, UCI, advarede i årevis Lance Armstrong, når amerikanerens blodværdier var mistænkeligt høje, og der var risiko for, at han kunne blive suspenderet.

Det fortæller den tidligere præsident for unionen Hein Verbruggen i et interview med den hollandske avis Vrij Nederland.

I interviewet fortæller Verbruggen, der stod i spidsen for forbundet fra 1991 til 2005, at han tog initiativ til at indføre blodtests og til at advare rytterne, når resultaterne var mistænkelige.

Det var tilfældet for Lance Armstrong allerede i 2001, hævder Verbruggen. I 2001 henvendte forbundet sig til Armstrong og advarede amerikaneren om, at hans målte blodværdier var mistænkeligt høje. Alt imens Verbruggen til stadighed forsvarede Armstrong.

– Det var et problem, at man vidste mere, end hvad man kunne sige udadtil. At man ikke kunne adressere offentlighedens spørgsmål, siger Hein Verbuggen til avisen.

Fortrolige dokumenter viser, at topryttere og holdejere blev inviteret til UCIs hovedkvarter i Schweiz, hvor de af unionens læge, Mario Zorzoli, blev præsenteret for UCIs dopingstrategi og samtidig fik forelagt for deres for høje værdier. Eller også fik rytterne med de mistænkelige værdier et opkald fra Zorzoli eller fra det hollandske medlem af UCIs antidoping-komission, Lon Schattenberg.

Sådan et opkald fik den hollandske rytter Karsten Kroon, der i øjeblikket kører for Bjarne Riis’ Team Saxo-Tinkoff. Den hollandske rytter bekræfter, at han fik en opringning fra UCI i 2004, da han kørte for Rabobank, og blev informeret om sine unormale blodværdier.

Afsløringen om, at UCI advarede Armstrong og andre ryttere, når de havde for høje blodværdier, bliver mødt af kritik, men Verbruggen hævder, at politikken med at advare rytterne ikke var til, for at rytterne derefter kunne tilpasse deres doping.

– Vi gjorde det, fordi vi ville overbevise dem om at stoppe med at tage doping. Somme tider lykkedes det at overbevise en rytter, og andre gange lykkedes det ikke, siger Verbruggen til den hollandske avis.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu