Uddannelser fastholder krav til nye studerende

25. februar 2013 17:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Uddannelser fastholder krav til nye studerende
Billede mangler

Unge under 30 skal ikke henslæbe tilværelsen på kontanthjælp, mener regeringen, der med sin nye reform vil presse de unge til at tage en uddannelse.

 

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forventer, at omkring 4.400 tidligere kontanthjælpsmodtagere, som kommunerne vurderer til at være uddannelsesparate, vil begynde at studere. På uddannelsesinstitutionerne er man klar til at modtage de nye studerende, men man har ikke tænkt sig at give dem særbehandling.

»Regeringen sender et signal om, at uddannelse er vigtig for at klare sig i fremtiden. Det er jeg enig i, men vi har nogle adgangskriterier til vores uddannelser, som ikke kan slækkes på,« siger Erik Knudsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler, er enig.

»Jeg er grundlæggende af den opfattelse, at erhvervsuddannelser er en god måde at få beskæftigelse på, så det er positivt, hvis flere unge kommer i uddannelse. Men det er helt afgørende, at de har motivationen og evnerne til at gennemføre en uddannelse,« understreger han.

Lars Kunov frygter, at de nye studerende vil komme til at lide både faglige og personlige nederlag, hvis man fra kommunernes side ikke sørger for, at de kan gennemføre uddannelsen.

»Når de kommer til os, skal de være klar til at uddanne sig. De skal have de rette skolemæssige forudsætninger og ikke være tynget af store personlige problemer,« siger erhvervsskolernes direktør.

Bekymringen for de nye studerendes motivation deles af Per Kjeldsen, cand.pæd.psych og medlem af lederteamet i uddannelsestænketanken Sophia.

»Der er ingen tvivl om, at mange vil have glæde af at komme i uddannelse, både menneskeligt og socialt. Men det kræver en kæmpe indsats at gennemføre en uddannelse, og samtidig skal man klare sig for at langt mindre beløb, end man har været vant til,« påpeger han.

»Det er også vigtigt at huske på, at vi står i en situation med stigende ledighed. Uddanner man folk til arbejdsløshed, er det jo bare at føje spot til skade,« siger Per Kjeldsen.

Han opfordrer regeringen til at nedtone kravet om uddannelse og i stedet fokusere på at lempe de unge kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet gennem en ren praktisk uddannelse.

»I Sophia arbejder vi med en model, hvor unge ledige kommer i praktisk uddannelse i virksomheder ved at uføre de dele af de faglærtes arbejde, der ikke kræver uddannelse. De unge bliver modnet og lærer at passe et arbejde, og nogle vil være i stand til at tage en erhvervsuddannelse på et senere tidspunkt,« siger Per Kjeldsen.

Ifølge regeringen skal kontanthjælpsreformen lette bureaukratiet i kommunerne, men Per Kjeldsen vurderer, at kommunerne står over for en kæmpeopgave med at forberede de unge kontanthjælpsmodtagere på et liv som studerende.

»Det er jo meget individuelt, hvorfor folk er havnet på kontanthjælp i første omgang. Hver eneste kontanthjælpsmodtager skal derfor hjælpes til at vurdere, hvad det er, de mangler for at kunne starte på en uddannelse. Hvis de i stedet »uddannede« sig som ufaglærte, ville de løbende blive bevidste om deres almindelige uddannelsesmuligheder og samtidig vænne sig til en mere aktiv tilværelse,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu