Udenlandske chauffører snyder for millioner

19. marts 2012 07:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Udenlandske chauffører snyder for millioner
Billede mangler

Statskassen snydes hvert år for 13 millioner kroner, fordi udenlandske chauffører ikke betaler afgifter, mener vognmændene, som slår alarm.
 
Flere udenlandske chauffører snyder staten for millioner i afgifter, og vognmændene slår nu alarm.
 
Hver sjette udenlandske lastbil betaler ikke for at køre på de danske motorveje, viser de seneste tal fra Rigspolitiet for 2011. Og flere chauffører vælger at snyde uden om mønter til statskassen. På bare et år har politiet fundet over dobbelt så mange syndere, selvom de har stoppet det samme antal udenlandske lastbiler.
“Jeg vil holde igen med at kalde det et stigende problem, men vi kan da i hvert fald se, at vi skriver flere rapporter, fordi chaufførerne ikke betaler afgiften,” siger Jørgen Pakula Andreasen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets nationale færdselscenter, til Newspaq.
 
De mange chauffører, der ikke betaler, koster staten 13 millioner kroner hvert år. Det skyldes, at knap 1,4 millioner udenlandske lastbiler hvert år krydser den danske grænse, og hvis hver sjette ikke betaler afgiften på to euro om dagen, snydes staten for 13 millioner kroner. Det viser udregninger fra Dansk Transport og Logistik, DTL, som nu slår alarm over de ligeglade chauffører.
 
“Det fungerer simpelthen ikke godt nok. Kontrollen er for lemfældig, og det er op til de udenlandske vognmænds samvittighed, om de vil betale den her afgift,” siger Ove Holm, erhvervspolitisk chef i DTL, til Newspaq.
 
Og politiet er enig i, at mere kontrol ville få flere chauffører til at betale afgiften. Men ressourcerne er for få til mere kontrol.
“Vi bliver nødt til at brede vores kontrol ud over andre indsatsområder som for eksempel spirituskørsel, så vi fordeler lidt, så vi både tjekker vejbenyttelsesafgift og andre ting,” forklarer Jørgen Pakula Andreasen.
 
På grund af for lidt kontrol, ender de danske vognmænd som sorteper, fordi de automatisk opkræves afgiften, mener Ove Holm.
“Det er penge som danske vognmænd på ingen måde kan slippe for, mens de udenlandske selv skal sørge for at betale, og vi ved, at mange tager chancen og undlader at betale,” fortæller Ove Holm.
 
På den måde kan de udenlandske vognmænd gøre det en smule billigere end deres danske konkurrenter. En forskel, der ifølge DTL, kan æde de danske overskud op. Derfor håber den danske vognmandsbranche, at politiet vil optrappe indsatsen, så flere udenlandske chauffører betaler afgift i Danmark.
“Alle chaufførerne taler sammen, og hvis det ikke kan svare sig at betale afgiften i Danmark, så rygtes det hurtigt i hele branchen, og vi er bekymret for, at vi er inde på det spor,” slutter Ove Holm.
 
Når politiet stopper en chauffør uden betalt afgift, så får vedkommende en bøde på 1.500 kroner. Sidste år blev der udbetalt bøder for lidt over 600.000 kroner.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu