ANNONCE

Udenrigsministeriet til danskere: Kom hjem

8. marts 2020 19:37 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Italien tillader udlændinge at rejse hjem fra den nordlige del af landet, men det er uvist hvor længe.

Alle danskere i Norditalien bør skynde sig hjem. Sådan lyder opfordringen fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

Opfordringen kommer, efter at italienske myndigheder søndag besluttede at sætte dele af Norditalien i karantæne.

Artiklen fortsætter under videoen

Beslutningen sætter flere end 15 millioner italienere i karantæne og medfører, at der er restriktioner på at rejse ind og ud af de berørte områder.

– Vi har fået at vide, at udlændinge gerne må rejse hjem, hvor de kommer fra, men vi har ikke kunnet få klarlagt, hvor længe det vindue er åbent, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Borgerservice i Udenrigsministeriet.

– Derfor opfordrer vi danskere til at komme ud, fordi der er en risiko for at strande, siger han.

Kom hjem – nu

Erik Brøgger Rasmussen vurderer, at det er muligt for de fleste at komme hjem.

– Der er en del, som er kørt i bil, og de skal bare få lukket bagsmækken og køre hjem.

– Hvis man er med bus eller fly, så skal man tage fat i sit rejsebureau eller det selskab, rejsen er købt hos.

– Går det helt galt, og kan man ikke komme hjem, kan man tage fat i Udenrigsministeriets Borgerservice. Vi forventer dog, at de fleste vil kunne finde en vej ud af Italien, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Fraråder rejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til seks regioner i Norditalien. Det er Lombardiet, Emilia-Romagna, Piemonte, Veneto, Marche og Valle d’Aosta.

De danske myndigheder har ikke noget præcist overblik over, hvor mange danskere der er i regionerne, men Erik Brøgger Rasmussen vil skyde på, at det er under 1000.

Danskere, som kommer hjem fra et af områderne, opfordres til at blive hjemme 14 dage efter hjemkomsten. Det skal mindske smitten af coronavirus. For sundhedspersonale er det et krav at blive hjemme i to uger efter hjemkomst.

Markant stigning

I Italien er dødstallet som følge af coronavirus på et døgn steget fra 233 til 366. Det viser de seneste tal fra Italiens beredskabsmyndigheder søndag.

Det er en stigning på 57 procent.

Størstedelen af dødsfaldene er registreret i Lombardiet i det nordlige Italien, som er den hårdest ramte af Italiens 20 regioner. Her er 103 af de i alt 133 nye ofre døde af smitten, oplyser lokale myndigheder.

Italien er det land uden for Kina, der har registreret det største antal omkomne som følge af coronavirus.

Samtidig har myndighederne offentliggjort tal, der viser, at antallet af bekræftede coronatilfælde i Italien er steget fra 5883 til 7375. Det er det højeste antal nye smittede på et enkelt døgn, nemlig 1492.

Regioner lukket ned

Italiens regering tog natten til søndag drastiske midler i brug og besluttede at lukke Lombardiet og andre regioner i det nordlige Italien ned i kampen for at inddæmme det smitsomme coronavirus.

Nedlukningen gælder blandt andet hele regionen Lombardiet, hvor der alene bor over ti millioner indbyggere, samt byer som Milano og Venedig.

15 millioner i karantæne

Det indebærer, at flere end 15 millioner italienere er sat i karantæne frem til 3. april. Det svarer til en fjerdedel af Italiens befolkning.

Biografer, teatre og museer vil blive lukket i hele landet. Også skoler, natklubber og kasinoer lukkes i hele landet frem til 3. april.

Premierminister Guiseppo Conte betegner de nye tiltag for “meget skrappe”, men nødvendige, skriver The New York Times.

Han tilføjer, at befolkningen nu vil være “forpligtede” til at undgå at bevæge sig “ind og ud i territorierne og også inden for” de nedlukkede områder.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Symptomer på coronavirus

Oplever du følgende symptomer, kan det være fordi, du lider af sygdommen:

– Feber
– Tør hoste
– Besværet vejrtrækning
– Åndenød

Hvis du oplever symptomerne, er det vigtigt, at du ringer til din egen læge, eller vagtlægen, inden du begiver dig ud offentligt. Herefter bliver der truffet beslutning om, hvad du kan gøre.

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Den viden, man i foråret 2020 havde samlet sammen om sygdommen viste, at det først og fremmest er ældre og svagelige mennesker, der risikerer at blive hårdt ramt af sygdommen.

Grund til bekymring

Ifølge Videnskab.dk er grunden til, at coronavirus 2019-nCoV/Covid-19 ser ud til at være farligere end andre mere udbredte coronavirusser, der kan give forkølelse, angriber coronavirus 2019-nCoV de nedre luftveje.

– Virussen opfører sig anderledes end de mere almindelige coronavirusser, vi er vant til. Det gør, at vi får et atypisk sygdomsforløb, der er mere alvorligt, da den angriber lungerne og ikke kun sætter sig i de øvre luftveje, fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor i Virologi ved Københavns Universitet.

På samme måde som influenza er coronavirus, som er virussen bag en tredjedel af danske forkølelser, en RNA-virus, hvilket betyder, at den evner at mutere og tilpasse sig.

Desuden er udsigten til, at der endnu ikke findes en vaccine mod coronavirus 2019-nCoV også virussen endnu farligere. Det estimeres ifølge DR, at det vil tage op mod et år at udvikle vaccinen. Den generelle viden om behandlingen af sygdommen er sparsom.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu