Udlændinge overtager lavtlønnede job

12. februar 2013 00:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Udlændinge overtager lavtlønnede job
Billede mangler

Udlændinge er i højere grad villige til at tage de lavtlønnede job i Danmark end danskerne er. Det betyder, at det kan blive svært at få jobbene tilbage på danske hænder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

 

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser ifølge avisen, at 27 procent af alle de udenlandske statsborgere, der arbejder i Danmark, har et job, der giver under 130 kroner i timen, mens det kun gælder for 10 procent af de danske lønmodtagere.

»Hidtil har vi kunnet se, hvordan danske arbejdspladser er forsvundet, fordi fabrikker er flyttet til udlandet. Nu ser vi, at danske arbejdspladser her i landet i lavtlønsområdet i stigende grad bliver besat af udlændinge, der kommer til landet for at arbejde. Det kan på længere sigt gøre det vanskeligt at få jobbene tilbage på danske hænder igen, hvis man ønsker det,« siger arbejdsmarkedsforsker og ph.d. Jens Arnholtz fra Københavns Universitet til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen vurderer samtidig, at opgørelsen viser, at de danske jobcentre har spillet fallit.

»Der er givetvis tusindvis af danskere, der ville kunne have taget disse job, hvis de havde ønsket det, men de er i stedet blevet fastholdt i offentlig forsørgelse. Det er en kæmpemæssig falliterklæring både for vore jobcentre, for vore a-kasser og for de politikere, der har skabt den nuværende beskæftigelsespolitik,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Blandt de største grupper af udenlandske statsborgere, der arbejder i Danmark, er ifølge opgørelsen polakker, tyskere, litauere og svenskere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu