- Atomvåben skal afskrække Putin

Så længe Rusland truer med at benytte atomvåben, er de nødvendige at have, lyder det fra udenrigsministeren

Udgivet Opdateret

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er mandag i New York, hvor han deltager i en konference for nedrustning af atomvåben og har holdt et indlæg på vegne af de nordiske ministre.

I den bedste af alle verdener var der ingen atomvåben. Men Jeppe Kofod anerkender, at de lige nu er nødvendige som afskrækkelse.

- Det er sådan, at vi ønsker en verden uden atomvåben. Men så længe, at eksempelvis Putin (Vladimir Putin, Ruslands præsident, red.) truer med at bruge våbnet mod os, så er vi nødt til at have dem som afskrækkelse over for, at han nogensinde kunne finde på at gøre det.

- Det er desværre sandheden, siger han.

Større åbenhed

Kofod har ved konferencen opfordret til, at atommagter lever op til deres forpligtelser og tager "konkrete tillidsskabende foranstaltninger i brug". Det kan eksempelvis være større åbenhed om, hvilke atomvåben et land har.

Konferencen finder sted i FN's hovedkvarter og handler om NPT-traktaten, som er en traktat for ikkespredningen af atomvåben. Den er indgået af størstedelen af FN-landene for 52 år siden.

Traktaten er verdens største om nedrustning af atomvåben. Landene bag traktaten mødes typisk med fem års mellemrum til konference om traktaten.

Jeppe Kofod mener, at atomvåben lige nu er nødvendige.
Jeppe Kofod mener, at atomvåben lige nu er nødvendige.

Ingen vindere

Tidligere mandag skrev Vladimir Putin i en udtalelse til deltagerne ved konferencen, at "der kan ikke være nogen vindere i en atomkrig, og den må aldrig blive udkæmpet".

Efter Ruslands invasion af Ukraine øgede Putin landets atomberedskab.

På konferencen lød det ifølge nyhedsbureauet Reuters desuden fra USA's præsident, Joe Biden, i en skriftlig udtalelse, at han er klar til at forfølge en ny aftale om atomvåben med Rusland.

FIRE UD AF TI FRYGTER ATOMKRIG

Fire ud af ti af danskere er bekymrede for, at der udbryder atomkrig, eller at tredje verdenskrig nærmer sig.

Det viser en helt ny undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af DR Nyheder.

Ud af 1.114 adspurgte svarer 449, at de er bekymrede for, at atomvåben kommer i brug i krigen i Ukraine. Modsat er 340 ikke bekymrede for det.

Kilde: Epinion og DR Nyheder
Powered by Labrador CMS