Dårligt nyt om vaccine

De 13 millioner, der har modtaget vaccinen fra Johnson & Johnson, bør ifølge forskere overveje at få to stik

Et amerikansk studie vurderer, at vaccinen er mindre effektiv mod Delta-varianten af coronavirus, der første gang blev opdaget i Indien. (Arkivfoto)
Et amerikansk studie vurderer, at vaccinen er mindre effektiv mod Delta-varianten af coronavirus, der første gang blev opdaget i Indien. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Coronavaccinen fra Johnson & Johnson lader til at være mindre effektiv mod Delta-varianten end den oprindelige variant af coronavirusset.

Det viser et nyt studie, der er blevet offentliggjort tirsdag, ifølge The New York Times.

Studiet er et resultat af forsøg med blodprøver i et laboratorie og skal derfor tages med forbehold, da det muligvis ikke afspejler vaccinens ydeevne i den virkelige verden.

Men konklusionerne fra studiet taler for, at de 13 millioner, der har fået en vaccine fra Johnson & Johnson, muligvis skal have to doser.

J&J-vaccinen kræver i modsætning til andre vacciner mod coronavirus kun ét stik for, at man er fuldt vaccineret.

- Det budskab, vi vil frem med, er ikke, at folk ikke skal lade sig vaccinere med Johnson & Johnsons vaccine. Men vi håber, at det fremover vil blive overvejet at få et andet stik med vaccinen eller den fra enten Pfizer eller Moderna, siger virolog Nathaniel Landau.

46.000 danskere har fået J&J

Han er leder af undersøgelsen, der er blevet udført på New York Universitys Grossman School of Medicine.

Resultaterne af studiet er endnu ikke blevet offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift eller blevet fagfællebedømt. Ved en fagfællebedømmelse gennemgår uvildige forskere resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

I maj trak Sundhedsstyrelsen i Danmark vaccinen fra Johnson & Johnson ud af vaccineplanen.

Det skete efter meldinger om, at den i sjældne tilfælde kan forårsage blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader. Det er dog stadig muligt at få en vaccine fra Johnson & Johnson gennem tilvalgsordningen.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI) er 46.386 personer i Danmark færdigvaccineret med vaccinen fra Johnson & Johnson.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS