Skip to main content

Det aftalte han og Putin

Under et besøg i Rusland har Xi Jinping drøftet kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine med Vladimir Putin

Kinas præsident, Xi Jinping, har onsdag morgen forladt Rusland efter et statsbesøg.

Det skriver det kinesiske statsmedie CCTV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Under besøget har Xi blandt andet haft et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fløj skriver det russiske nyhedsbureau RIA, at Xis fly fra lufthavnen Vnukovo i Moskva, mens en æresvagt spillede både den russiske og kinesiske nationalsang.

Vil forhandle fred

De to ledere mødtes tirsdag. Her drøftede de et kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine. De to gav også udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.

Kina har forsøgt at fremstille sig selv som en mulig fredsmægler i krigen i Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har efterfølgende inviteret Kina til dialog om Ukraine forslag til en fredsløsning med Rusland.

Skal have talt sammen

Der var forlydender om, at Xi og Zelenskyj skulle have en telefonsamtale. Det blev dementeret tirsdag, da Xi havde et møde med Putin.

Det kinesiske forslag til fred indeholder 12 punkter. Det tager dog ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

Vital betydning

Xi Jinping sagde under sit besøg i Rusland, at relationen mellem Kina og Rusland har vital betydning for verden og menneskeheden.

Han tilføjede, at han fortsat regner med at være i kontakt med Putin.

De to ledere er også enige om et øget økonomisk samarbejde.

Kan sælge energi

- Rusland kan imødekomme Kinas voksende behov for mere energi, siger Putin, som drøftede mulighederne for en ny gasrørledning fra Rusland til Kina.

Mandag talte Xi og Putin sammen i mere end fire timer.

Xi Jinping ankom på officielt besøg i Moskva mandag. Besøget blev indledt tre dage efter, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udsendte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

Xi Jinping og Vladimir Putin kunne skåle tirsdag, da der blev holdt middag i Facetternes Palads i Kreml i Moskva.
Xi Jinping og Vladimir Putin kunne skåle tirsdag, da der blev holdt middag i Facetternes Palads i Kreml i Moskva. Pavel Byrkin/Ritzau Scanpix
Del din kommentar