Haps: Slugte Farfars Klunker

Kun fantasien sætter grænser, når lystfiskeren Torben Brodersen skal navngive sine spinnere.

Udgivet Opdateret

En gal lystfisker. Det kan man med lige dele alvor og kærlighed vist godt kalde den 49-årige Torben Brodersen fra Esbjerg.

I hvert fald er de navne, han har givet de hjemmelavede spinnere, han hiver store laks op af Varde Å med, pivskøre – og ikke mindst flere centimeter under bæltestedet.

For hvem finder på at navngive sine spinnere “Swingerklubben”, “Lillemors Trøst”, “Svigermors Røv” og “Farfars Klunker” – som i øvrigt også findes i en glatbarberet udgave? Det gør Torben Brodersen!

95 cm på Farfars Klunker

Netop “Farfars Klunker”, der er nyeste skud på stammen i det fantasifulde, hjemmelavede spinnerunivers, var Torben Brodersen ude at afprøve forleden i Varde Å. Og det gav gevinst.

En flot laks på cirka 95 cm fik han hevet i ind på sin spinnestang. Men lige så hurtigt den adrætte fisk blev hevet i land, ligeså hurtigt blev den igen sat fri i åen. Den var trods sin imponerende størrelse simpelthen for lille.

Sådan ser Torben Brodersens spinner-version af Farfars Klunker ud i originaludgave – en hjemmelavet spinner, som han netop har fanget en 95 cm stor laks på. (Privatfoto)
Sådan ser Torben Brodersens spinner-version af Farfars Klunker ud i originaludgave – en hjemmelavet spinner, som han netop har fanget en 95 cm stor laks på. (Privatfoto)

– Jeg tager kun én laks med hjem herfra om året. I år har jeg besluttet mig for, at det skal være en, der er over 110 cm, siger Torben Brodersen og forklarer, at det svarer til en fisk på mellem 14 kilo og 16 kilo. Laksen på 95 cm, som han forleden hev op vejede vel et sted mellem otte kilo og 10 kilo.

– Det der med vægten, det går jeg ikke så højt op i. For os laksefiskere er det centimeterne, der tæller. Sidste år var den laks, jeg fik med hjem “kun” 101 centimeter. Men jeg var nødt til at beholde den. Den blødte fra gællerne, da jeg havde fået den hevet ind og så ville det være synd at sætte den tilbage igen. Vi skal værne om de fisk, der er derude, siger Torben Brodersen.

Julepynt og legetøjsbil

Hvert år lander Torben Brodersen på den anden side af 20 af de store laks på bredden af Varde Å. Og langt de fleste er fanget på de spinnere, som han selv laver.

Her er hele sortimentet i serien Farfars Klunker. Ud over originalen (i æsken) findes den nemlig også i en glatbarberet udgave samt i en kondom-udgave. (Privatfoto).
Her er hele sortimentet i serien Farfars Klunker. Ud over originalen (i æsken) findes den nemlig også i en glatbarberet udgave samt i en kondom-udgave. (Privatfoto).

Det har givet genlyd blandt den faste skare, der fisker laks i åen. Og derfor er der efterhånden en del Varde Å-fiskere, der kender Torben Brodersens spinnere med de fantasifulde navne.

– Det hele begyndte vel for små fem år siden, hvor jeg for alvor satte mig for at fiske med hjemmelavede spinnere. Jeg har lavet spinnere af alt muligt – julepynt, påskepynt, en legetøjsbil og en masse andet skørt, siger Torben Brodersen.

Gulerods-spinner

Men det var først for omkring tre år siden, da han i forbindelse med fiskefilmen fra Varde Å “De tre årstider” blev udfordret til at fange en laks på en spinner lavet af en helt almindelig gulerod, at omtalen af Torben Brodersens spinnere gik helt amok.

– Ja, siden er det altså stukket helt af. I år er gulerods-spinneren endda blevet produceret i 500 eksemplarer – i første omgang – af KarlK. Og folk har allerede forudbestilt. Det der med at lave spinnere selv er ikke en religion for mig. Men det er for at vise, at vi ikke altid behøver at være fokuseret på det nyeste og dyreste grej. Man behøver ikke at købe sig fattig i udstyr, hvis man vil hygge sig med at fiske. Man kan lave en stor del af det selv med mange af de hverdagsting, vi alligevel har, siger Torben Brodersen.

Hjemmelavede spinnere

Esbjergenseren Torben Brodersen, der hver år hiver over 20 store laks op af Varde Å, fisker stort set udelukkende med hjemmelavede spinnere. Og alt kan bruges.

Tidligere har han lavet en spinner ud af en ganske almindelig gulerod. Og han har skam fanget laks på den.

Torben Brodersen finder ofte på sjove navne til sine hjemmelavede spinnere. Det betyder, at man blandt andet kan finde følgende spinnere i hans sortiment:

– Farfars klunker
– Farfars klunker – den glatbarberede udgave
– Svigermors røv
– Swingerklubben
– Lillemors trøst

Powered by Labrador CMS