Frygter det rammer USA

USA's nationale vejrtjeneste forudser bølger på op mod 60 centimeter efter vulkanudbrud

Et voldsomt vulkanudbrud har ledt til en tsunami, som meteorologer frygter kan ramme USAs kystområder
Et voldsomt vulkanudbrud har ledt til en tsunami, som meteorologer frygter kan ramme USAs kystområder
Udgivet Opdateret

Der er lørdag udsendt varsel om tsunami for hele USA's vestkyst. Årsagen er et stort vulkanudbrud nær østaten Tonga i Polynesien.

Tsunamibølger har allerede ført til mindre oversvømmelser på Hawaii, som er en delstat i USA.

Flyt jer

Det er USA's nationale vejrtjeneste, der har udsendt advarslen om tsunami fra Californien til Alaska. Den forudser bølger på op mod 60 centimeter.

- Flyt jer fra strande og væk fra havne og marinaer i disse områder, lyder rådet.

Store bølger

Et organ, der holder øje med tsunamier, oplyser, at "en tsunami er observeret" ved Hawaii. Det tilføjer, at der ikke er rapporteret om skader, men "blot mindre oversvømmelser på tværs af øerne".

Lørdag er store bølger skyllet ind over Tonga efter vulkanudbruddet, der kunne høres i flere nabolande.

Anden tsunami

Udbruddet under havoverfladen udløste den anden tsunami i området inden for kun to døgn.

På sociale medier viser dramatiske billeder kraftige bølger med en højde på over 60 centimeter ramme kystsamfund i ønationen.

Ingen kommet til skade

Nær Tongas hovedstad, Nukualofa, blev der observeret en tsunamibølge på 1,2 meter ifølge Australiens Meteorologiske Bureau.

Den første tsunamibølge fredag var på omkring 30 centimeter.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne.

Tsunamier

  • Store jordskælv og jordskred under oceanerne kan forårsage tsunamier. En tsunami opstår, hvis et jordskælv med voldsom kraft flytter et stort stykke af havbunden opad eller nedad. Det kraftige stød sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger der er langt mere kraftfulde end vindskabte bølger.
  • Tsunamier er anderledes og langt kraftigere end almindelige vindskabte bølger. Vindskabte bølger har bølgelængder på 100-500 meter, men forekommer kun i havets overflade. Tsunamibølger har derimod bølgelængder på 100-500 kilometer og strækker sig hele vejen fra havoverfladen til havbunden. En dykker vil derfor altid mærke en tsunami men normalt ikke en vindskabt bølge.
  • Der sættes derfor langt mere vand i bevægelse ved tsunamibølgerne end ved almindelige bølger. En tsunami bevæger sig væk fra jordskælvet i koncentriske ringe og består af mange bølger, der kommer efter hinanden. På det dybe hav er en tsunami kun svage krusninger på overfladen som sjældent når en meters højde, men ved kysten rejser tsunamien sig som en mur af vand.
  • Tsunamiens hastighed afhænger af vanddybden. Jo dybere vandet er, desto hurtigere bevæger bølgen sig. Den forreste del af en bølge bremses, når den kommer ind i det lavvandede område nær kysten. Men resten af bølgen er stadig på dybt vand og bevæger derfor hurtigt. De næste bølger i rækken bevæger sig også med høj hastighed, og i takt med at de kommer ind mod kysten, vælter bølgerne ind over hinanden. På den måde “stables” vandet inde ved kysten med det resultat at en kraftfuld mur af vand skyller ind over land. En tsunami bevæger sig med 500-1000 km/t på det åbne ocean, dvs. så hurtigt som et jetfly. Nær kysten bevæger tsunamien sig med 30-50 km/t.
  • De lokale havdybdeforhold er derfor afgørende for hvor ødelæggende en tsunamibølge bliver

Kilde: GEUS

Powered by Labrador CMS