Frygter europæisk atomkatastrofe

Europa risikerer en atomkatastrofe, hvis ikke der indføres en flyveforbudszone, siger Ukraines premierminister

Den ukrainske premiereminister vil have luftrummet lukket
Den ukrainske premiereminister vil have luftrummet lukket
Udgivet Opdateret

Øjnene var trætte, minen var dyster, og den grønne militærskjorte på Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal, efterlod ingen tvivl: Ukraine er i krig.

Mandag talte Denys Sjmyhal til Europarådets parlamentariske samling via videolink. Det skete i stedet for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Men bønnen var den samme, som Zelenskyj er kommet med flere gange i den nu 18 dage lange krig. Europa og Nato bliver nødt til at lukke luftrummet over Ukraine, før der sker en atomkatastrofe, der vil påvirke hele Europa.

-Luk luftrummet

- Ukraine er i brand. Vi bliver nødt til at forene vores indsats. Ikke bare for at forsvare Ukraine, men for at forsvare hele Europa. Vi bliver nødt til at stoppe aggressionen, inden en atomkatastrofe sætter hele Europa i brand.

- Vi beder om, og vi kræver, at luftrummet over Ukraine bliver lukket af hensyn til millioner af Ukrainere og af hensyn til Europas og verdens sikkerhed, siger Denys Sjmyhal.

Det er ikke første gang Ukraine har bedt om hjælp til at lukke luftrummet for russiske kampfly.

KORT OM KONFLIKTEN

Konflikten i Ukraine foregår på forskellige niveauer: mellem grupperinger internt i Ukraine; mellem ukrainske myndigheder og Rusland; og mellem NATO og Rusland.

Det er en konflikt om landområder, magt og sikkerhed, hvor spørgsmål knyttet til historie, identitet og folkeret er vigtige.

Kilde: Globalis.dk
Powered by Labrador CMS