Vanvittige tal: Så mange så med

Det danske landshold trak mange tilskuere til skærmene under EM-semifinalen mod England onsdag

Over to millioner danskere sad foran tv'et og så Mikkel Damsgaard sparke Danmark foran i EM-semifinalen.
Over to millioner danskere sad foran tv'et og så Mikkel Damsgaard sparke Danmark foran i EM-semifinalen.
Udgivet Opdateret

Mange danskere har set med i flimmerkassen, når Danmark har spillet ved EM, men der har på intet tidspunkt været flere tv-seere, end der var til semifinalen mod England onsdag.

2,218 millioner danskere så Danmark tabe på DR1 på flow-tv og streaming, oplyser DR Medieforskning.

Seerandelen var på 94, og det betyder, at 94 procent af de danskere, der havde tv'et tændt onsdag aften, så fodbold på DR1.

Derudover kommer alle de danskere, der så kampen på Nordic Entertainment Groups (Nent) streamingtjeneste Viaplay eller på en storskærm ude i landet.

Det har ikke været muligt at få indsigt i Viaplays seertal.

Højeste under EM-slutrunden

Tallet er som nævnt det højeste under EM-slutrunden, hvor Danmark nåede at spille seks kampe.

Kigger man i det historiske perspektiv, blev onsdagens kamp set af flere end VM-ottendedelsfinalen mod Kroatien i 2018, hvor 2,083 millioner havde stillet tv’et ind på DR1.

Flere kampe ved tidligere slutrunder har dog haft flere seere end onsdagens semifinale.

Ved EM i 2012 så 2,379 millioner eksempelvis med, da Danmark tabte 1-2 til Tyskland i gruppespillet.

Flere så med i 1992

Heller ikke EM-semifinalen og finalen i 1992 kan 2021-versionen af det danske landshold hamle op med.

Til semifinalen i triumfåret så 2,657 millioner seere med, og da Danmark vandt finalen, var der 2,632 millioner seere på TV 2.

En del af årsagen til, at tallene var højere tidligere, er, at færre ser tv i dag.

Det skyldes, at flere og flere vælger streaming, som er sværere at måle end tv, ligesom flere store aktører på streamingmarkedet holder tallene tæt til kroppen.

Ruslands-kamp nummer to

Den sidste gruppekamp mod Rusland blev den næstmest sete under årets EM-slutrunde. Ifølge Kantar Gallups officielle seertal var 1,969 millioner danskere placeret foran skærmen.

Danmarks kvartfinale mod Tjekkiet er den tredjemest sete kamp med 1,669 millioner seere, og derefter følger kampene mod Finland, Wales og Belgien.

Sidstnævnte blev vist på TV3 og ikke på DR1.

Nent har haft rettighederne til at vise alle kampe på Viaplay, men det har som nævnt ikke været muligt at få indsigt i seertallene fra den kant.

Danmarks semifinale har også trukket seere i udlandet.

I Tyskland så 15,52 millioner med på ZDF, og kampen blev derfor den mest sete EM-kamp uden tysk deltagelse.

I Norge så i gennemsnit 1,125 millioner seere med, og kampen er den hidtil mest sete kamp under EM, skriver det norske medie Kampanje.

Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne

EM:

1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.

1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.

2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.

VM:

1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.

1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.

2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.

2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere. 

Powered by Labrador CMS