Her er der 48 grader - i skyggen

Ekstreme temperaturer har ramt det sydøstlige Europa. Skyldes dels klimaforandringer, mener klimaforsker

Europa sveder i disse dage.
Udgivet Opdateret

Sydøsteuropa rammes lige nu af en hedebølge fra det nordlige Afrika.

Ifølge Martin Olesen, klimaforsker hos Danmarks Metrologiske Institut (DMI), kan man tilskrive vores udledning af drivhusgasser en del af ansvaret for de ekstreme temperaturer.

- Man kan altid hævde, at den enkelte hændelse ikke skyldes klimaforandringer.

Topper midt på ugen

- Men når man hæver den gennemsnitlige temperatur, gør man det meget gunstigt at nå op på de ekstra ekstreme temperaturer, siger han.

Hedebølgen forventes at vare ugen ud og nå toppen midt på ugen. Det ser ud til at blive den værste i mere end fire årtier.

Hårdest ramt

Den højst målte temperatur i Europa lyder på 48 grader og blev målt vest for Athen i 1977.

Grækenland er lige nu et af de hårdest ramte lande. Ifølge det Nationale Metrologiske Institut i Grækenland kan temperaturerne nå 47 til 48 grader, når det bliver varmest.

Mynighedernes officielle hedebølge- og tørkeråd

Herunder kan du blandt andet finde oplysninger og svar på spørgsmål om afbrændingsforbud, badevandskvalitet og forebyggelse af dehydrering:

  • Oversigt over afbrændingsforbud i de danske kommuner: www.brs.dk (Beredskabsstyrelsen)
  • Gode råd til at undgå hedeslag og dehydrering: www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen)
  • Varme- og tørkesituationen udenfor Danmarks grænser: www.um.dk, eller på appen ”Rejseklar” samt på Facebooksiden ’Udenrigsministeriets borgerservice’.
  • Udvilkling i det danske vejr – lokalt og på landsplan: www.dmi.dk (DMI). På www.meteoalarm.eu kan man se, om der er risiko for naturbrande i andre lande.
  • Informationer om badevandskvalitet: www.mst.dk (Miljøstyrelsen) – spørgsmål vedrørende drikkevand bedes rettet til det lokale vandselskab, evt. kommunen.
  • Råd til og regler for at undgå brand på naturoplevelser: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/pas-paa-ilden-i-naturen/ . (Naturstyrelsen)
Powered by Labrador CMS