Skip to main content

Holder med både Ukraine og Rusland

Tyrkiets præsident vil gerne have våbenhvile i Ukraine hurtigst muligt, men ønsker ikke at vælge side

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har mandag for første gang som kansler besøgt Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.
Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har mandag for første gang som kansler besøgt Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.Bpa/Reuters

De allierede Nato-lande Tyrkiet og Tyskland har mandag opfordret til en våbenhvile i Ukraine hurtigst muligt.

Det sker efter et møde mandag mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz.

Det er første gang, at Scholz har besøgt Erdogan som kansler.

Vil have våbenhvile

- Vi er enige om, at der skal laves en aftale om en våbenhvile hurtigst muligt, siger Scholz på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Tyrkiet har hidtil indtaget en rolle som mægler i krigen mellem Ukraine og Rusland. Blandt andet har de to landes udenrigsministre, Dmytro Kuleba og Sergej Lavrov, holdt et møde i den tyrkiske kystby Antalya.

Erdogan har tidligere kaldt Ruslands invasion af Ukraine for "uacceptabel". Tyrkiet har dog ikke indført sanktioner ligesom blandt andet EU og USA.

Afhængig af begge

Præsidenten fastholder også fortsat sin alliance med begge krigens parter.

- Vi skal beskytte vores venskab med både Zelenskyj og Putin, siger Erdogan med henvisning til præsidenterne fra Ukraine og Rusland.

Tyrkiet og Ukraine har traditionelt været allierede. Tyrkiet afhænger dog også af import af russisk gas og indkomst fra russiske turister.

Ikke fremstridt

Repræsentanter fra Ukraine og Rusland mødtes mandag for at diskutere kampene i Ukraine. Det var fjerde runde med forhandlinger.

Ligesom tidligere forhandlinger førte de ikke til store fremskridt.

Mandagens forhandlinger er blevet sat på pause indtil tirsdag.

Kommer med krav

Ruslands krav til Ukraine under forhandlingerne lyder, at Ukraine skal stoppe militære handlinger og ændre sin forfatning til at udvise neutralitet.

Derudover skal Ukraine blandt andet anerkende Krim som russisk territorium. Rusland overtog Krim med magt i 2014.

Del din kommentar