Joe Biden i modvind

Forud for midtvejsvalget vil USA's præsident have fjernet afgift på benzin og diesel i tre måneder

Udgivet Opdateret

USA's præsident, Joe Biden, har bedt Kongressen om at fjerne den føderale afgift på benzin og diesel i tre måneder frem til og med september.

Det skal dæmpe de ellers stigende priser på brændstof og hjælpe de amerikanske bilister under inflationen, som er den højeste i landet i fire årtier.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Prisstigningerne er især udløst af den russiske invasion af Ukraine og de vestlige landes sanktioner mod Rusland.

I øjeblikket er afgiften på 18 cent per gallon benzin, mens den ligger på 24 cent per gallon diesel. Da en gallon svarer til cirka 3,8 liter, er det omkring 33 øre per liter benzin og 44 øre per liter diesel.

Den gennemsnitlige pris ligger på omkring fem dollar per gallon. Det svarer cirka til ni kroner, hvilket med amerikanske bilisters øjne er usædvanlig høj.

Løser ikke problemet

I en tv-tale onsdag bemærker Biden, at priserne er steget med næsten to dollar, siden invasionen begyndte i slutningen af februar.

Han siger, at han til fulde forstår, at tre måneders pause fra afgifterne ikke løser problemet alene.

- Men det vil aflaste familierne midlertidigt, lyder det fra Biden.

Præsidenten opfordrer samtidig de enkelte delstater til at afskaffe deres egne afgifter i perioden. Det har enkelte stater, herunder New York og Connecticut, allerede gjort. Men over 40 stater har endnu ikke gjort noget.

Vedligeholdelse af vejnettet

Penge fra de føderale afgifter på benzin og diesel går til at betale for transportfonden Highway Trust Fund, som bruges til at vedligeholde vejnettet og den offentlige transport i USA.

Men Joe Biden forsikrer, at pengene til at dække hullet efter tre afgiftsfrie måneder kan dækkes af penge fra andre steder. Det vil løbe op i ti milliarder dollar - svarende til omkring 70 milliarder kroner.

Priserne på brændstof stiger i mange lande, herunder USA, som følge af krigen i Ukraine og de vestlige landes sanktioner mod Rusland. Derfor foreslår præsident Joe Biden at fjerne føderale afgifter på benzin og diesel. (Arkivfoto).
Priserne på brændstof stiger i mange lande, herunder USA, som følge af krigen i Ukraine og de vestlige landes sanktioner mod Rusland. Derfor foreslår præsident Joe Biden at fjerne føderale afgifter på benzin og diesel. (Arkivfoto).

Ikke opbakning

Der ser ikke umiddelbart ud til at være politisk opbakning til forslaget.

Forhenværende præsident Barack Obama, som Biden var vicepræsident for, har tidligere betegnet lignende forslag som en "gimmick", så politikerne kan sige, at de har gjort noget.

En af Obamas tidligere økonomiske rådgivere, Jason Furman, siger til mediet NPR, at forslaget ikke vil hjælpe almindelige mennesker.

- Det er meget usandsynligt, at brændstofpriser vil falde med mere end en ticent som følge af den her ændring. Olieproducenternes indkomst vil til gengæld stige med milliarder af dollar, lyder det.

De højere priser er ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet en politisk hovedpine for Joe Biden og Det Demokratiske Parti forud for midtvejsvalget til Kongressen i november.

BLÅ BOG: Joe Biden

Blå bog om Joe Biden:

Navn: Joseph Robinette Biden.

Født: 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.

Nationalitet: Amerikaner.

Civilstand: Gift med Jill Biden siden 1977. Har fået fire børn – de tre af dem med sin første kone, Neilia. To af dem er døde.

Uddannelse:

* 1965: Bachelorgrad i historie og statskundskab ved University of Delaware.

* 1968: Mastergrad i jura ved Syracuse University.

Karriere:

* 1968-1972: Drev sit eget advokatfirma.

* 1973-2009: Valgt til Senatet fra staten Delaware.

* 1988: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Barack Obama, der blev Demokraternes præsidentkandidat, valgte Joe Biden som sin vicepræsident.

* 2009-2017: Vicepræsident i USA under Barack Obama.

* 2020: Officielt nomineret som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Blev 7. november udråbt som vinder af præsidentvalget, der fandt sted 3. november.

* 2021-: Præsident for USA.

Kilde: CNN
Powered by Labrador CMS