Lokker med to ekstra feriedage

Premierminister Andrej Babis vil give embedsfolk ekstra fridage, hvis de lader sig vaccinere mod coronavirus

To dages ekstra ferie - det kræver bare, at man lader sig vaccinere OG er fra Tjekkiet.
To dages ekstra ferie - det kræver bare, at man lader sig vaccinere OG er fra Tjekkiet.
Udgivet Opdateret

Den tjekkiske regering har fredag godkendt et forslag, der giver embedsfolk to ekstra fridage, hvis de bliver vaccineret mod coronavirus.

Det skal være med til at øge vaccinetilslutningen i landet.

- Jeg har ikke kunnet finde andre måder at motivere folk til at blive vaccinerede på. Nogle vil måske kritisere det her for at være urimeligt, men jeg synes, det er rimeligt, siger premierminister Andrej Babis.

66-årige Babis ejer holdingselskabet Agrofert, der har været med til at gøre ham til en af Tjekkiets rigeste personer.

Også private

Han opfordrer private virksomheder i landet til ligeledes at tilbyde ekstra feriedage, hvis deres ansatte lader sig vaccinere.

- Alle gode arbejdsgivere og virksomhedsejere ved, at de skal beskytte deres ansatte. Ellers ender de med syge ansatte i karantæne, og det vil i sidste ende påvirke selskaberne negativt, siger Andrej Babis.

Premierminister Andrej Babis forsøger at øge vaccinetilslutningen i Tjekkiet ved at tilbyde to ekstra feriedage.
Premierminister Andrej Babis forsøger at øge vaccinetilslutningen i Tjekkiet ved at tilbyde to ekstra feriedage.

Omkring 4,7 millioner tjekker er blevet færdigvaccineret mod coronavirus. Det er lidt under halvdelen af landets 10,6 millioner indbyggere.

Der findes en relativt stor bevægelse mod vacciner og coronatiltag i Tjekkiet. Den har blandt andet støtte fra den tidligere præsident Vaclav Klaus.

Flest coronatilfælde

Tjekkiet er et af de lande i verden, der har registreret flest coronasmittede per indbygger. Under pandemien har Tjekket bekræftet 1.673.429 coronatilfælde, hvilket svarer til 155.953 tilfælde per en million indbyggere.

Det relative antal smittede er det fjerdehøjeste i verden kun overgået af de små lande Andorra og Seychellerne samt Montenegro.

Danmark har 54.174 bekræftede coronatilfælde per en million indbyggere.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS