Nyt efter blodigt angreb

Blodigt angreb på den berømte forfatter i lille by i delstaten New York. Motiv endnu ikke fastslået

Udgivet Opdateret

Salman Rushdie, den britisk-indisk forfatter der i mange år har haft en islamistisk dødsdom hængende over hovedet, er fredag aften på operationsbordet efter et knivangreb i delstaten New York.

Han er i live "og får den behandling, han behøver", bekræfter New Yorks guvernør, Kathy Hochul, ifølge Reuters.

Rushdie, som tidligere har været ramt af en fatwa, en islamistisk dødsdom, blev angrebet på en scene i den vestlige ende af delstaten New York, hvor han skulle deltage i en samtale med en interviewer.

Dækket af blod

Motivet til angrebet er endnu ikke blevet fastslået.

Lidt tidligere bekræftede det lokale politi ifølge BBC, at Rushdie var blevet stukket med en kniv i halsen eller nakken. Ifølge øjenvidner blev han stukket gentagne gange.

- Han var dækket af blod, og der var blod, som løb ned på gulvet. Jeg så simpelthen blod overalt omkring hans øjne, og det løb ned af hans kinder, fortæller Roger Warner, der sad på første række i salen, til New York Times.

Dusør på tre millioner

Rushdie blev fløjet med helikopter til et nærliggende hospital.

Angriberen er i politiets varetægt. Han stormede ved starten af arrangementet i den lille by Chautauqua op på scenen. Her angreb han den berømte forfatter, der skrev romanen "De Sataniske Vers". Den udkom i 1988.

Det var romanen, der siden blev mødt en fatwa fra Irans ayatollah Khomeini. Det var en religiøs bestemmelse om, at Rushdie skulle slås ihjel, fordi han med sin roman havde krænket profeten Muhammed. Der fulgte en dusør på tre millioner dollar med.

Et sikkerhedssvigt

- Der var kun én angriber. Han var klædt i sort, han havde et løst sort klædningsstykke på. Han løb med lynets hast over til ham (Rushdie. red.), siger et øjenvidne, Elisabeth Healey, til avisen New York Times.

Et anden øjenvidne, John Bulette, er forundret over, at sikkerheden omkring forfatteren ikke var bedre.

- Der var et enormt sikkerhedssvigt. At nogen kunne komme så tæt på, uden at der blev grebet ind, er skræmmende, siger han.

Omgivet af livvagter

Siden bogen "De Sataniske Vers" har sikkerheden omkring Rushdie været omfattende.

Rushdie har boet på skiftende og ukendte adresser både i USA og Storbritannien, og han har været omgivet af livvagter i alle årene.

Det er ingen oplysninger om, hvorvidt livvagter var til stede ved arrangementet fredag.

Forfatteren Salman Rushdie ligger på en scene i New York, efter en mand har slået eller stukket ham ned.
Forfatteren Salman Rushdie ligger på en scene i New York, efter en mand har slået eller stukket ham ned.

SALMAN RUSHDIE

Sir Ahmad Salman Rushdie (født 19. juni 1947 i Bombay, Indien) er en skønlitterær forfatter, hvis bøger hovedsagelig foregår på det indiske subkontinent. Han voksede op i Bombay, men afsluttede sin eksamen på King's College, Cambridge, England.

Hans værker bevæger sig i grænselandet mellem mange forskellige genrer, som magisk realisme, postmodernisme og postkolonialisme. Rushdies måde at bruge sproget på er levende, udfordrende og legende, og han eksperimenterer ved blandt andet at blande det engelske sprog med udtryk hentet fra andre sprog, især urdu/hindi.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS